Washington
0

Obama se sastao s Hillary Clinton

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u četvrtak se u svom tranzicijskom stožeru u Chicagu sastao sa senatoricom Hillary Rodham Clinton, koju sve veći broj savjetnika predlaže za novu državnu tajnicu, izvijestili su u petak američki mediji.

Washingtonski dnevni list Politico navodi kako se radilo o tajnom sastanku, koji su otkrili novinari što prate Obamu, primijetivši da je garažu zgrade u kojoj je Obamin stožer sinoć prvo napustila jedna manja kolona s tri terenska vozila, a kasnije i Obamina kolona.

Više dužnosnika potvrdilo je Politicu u petak tu posjetu, navodi list na svojoj internetskoj stranici.

Senatorica Clinton je među kandidatima koje Obama razmatra za mjesto državnog tajnika, navodi agencija AP u petak pozivajući se na dvojicu dužnosnika bliskih Obaminoj tranzicijskoj ekipi.

Clinton, bivša prva dama koja je tijesno poražena od Obame u utrci za demokratsku nominaciju, od prošle sedmice se spominje kao kandidatkinja za državnu tajnicu, a razgovori o tome nastavljeni su u četvrtak.

Glasnogovornik senatorice Philippe Reines preporučio je novinarima da pitanja upute Obaminu stožeru, gdje također nisu imali komentara.

Među kandidatima za državnog tajnika koji se najčešće spominju su republikanski senator Chuck Hagel, demokratski senator John Kerry i guverner Novog Meksika Bill Richardson.

Clinton je tokom predizborne kampanje govorila kako se, uz ostalo, kandidira da bi "obnovila ugled Amerike u svijetu", a više ključnih Obaminih tranzicijskih savjetnika je ocijenilo kako bi ona "višestruko povećala snagu" administracije na globalnoj pozornici, navodi Politico, navodeći kao primjer Obaminog savjetnika Billa Daleya, ministra trgovine u administraciji Billa Clintona.

Jedno od objašnjenja Obamine spremnosti da angažira Hillary Clinton moglo bi ležati u odgovoru koji je dao u intervjuu CBS-u u januaru, kada je među najvažnijim knjigama za njegovo predsjedništvo spomenuo knjigu "Ekipa suparnika", autorice Doris Kearns Goodwin.

"To je biografija (predsjednika SAD-a) Abrahama Lincolna u kojoj se govori o Lincolnovoj sposobnosti da u vladu uključi svoje suparnike i one koji su se natjecali protiv njega. Bio je dovoljno samouvjeren da poželi sve te raznorodne glasove i da sluša Amerikance i gurne ih iz njihova komoditeta. To je dio onoga što želim činiti kao predsjednik", rekao je Obama.

Neki Obamini savjetnici ocjenjuju da bi Hillary Clinton bila idealna za mjesto državne tajnice, jer bi se uz nju Obama mogao usredotočiti na rješavanje domaće gospodarske krize. Ističu također da bi njezina popularnost i ugled pomogli u popravljanju odnosa SAD-a sa saveznicima.

"Možete poslati van Johna Kerryja ili Chucka Hagela, no bolje je poslati Hillary Clinton", kazao je jedan od savjetnika za Politico, tražeći da ostane neimenovan, prenijela je Hina.