Guardian
0

Obama se priprema za kontakt s Hamasom

FENA
Dolazeća Obamina administracija priprema se da napusti doktrinu izoliranja Hamasa svog prethodnika Georgea Busha uspostavljajući kanale komunikacije prema islamističkoj organizaciji, tvrde izvori bliski njegovom timu, piše u petak britanski Guardian.

Potez na otvaranju kontakata s Hamasom, koji bi mogao biti iniciran kroz američke obavještajne službe, predstavljao bi definitivni raskid s Bushovom politikom izolacije grupe.

State Department je proglasio Hamas terorističkom organizacijom, a u 2006. Kongres je usvojio zakon kojim se zabranjuje finansijska pomoć toj grupi.

Guardian je razgovarao s troje ljudi bliskih raspravama u Obaminom štabu. Nema govora da Obama odmah odobri direktne diplomatske pregovore s Hsamasom, ali su savjetnici zatražili od njega da pokrene kontakte na nižim ili tajnim nivoima, a postoji rastuće uvjerenje da je politika Washingtona na izolaciji Hamasa kontraproduktivna.

Probni kurs akcije bio bi početak kontakata Hamasa i američkih obavještajnih službi, sličan tajnom procesu koje su SAD imale s PLO u 1970-im godinama. Izrael nije bio upoznat s tim kontaktima ni mnogo godina kasnije.

Rezolucija UN-a usvojena sinoć poziva na trenutno i bezuvjetno primirje između Hamasa i izraelskih snaga u Gazi. Rezolucija je usvojena uprkos tome što se američka državna tajnica Conbdoleezza Rice uzdržala od glasanja.

Richard Haass, diplomat koji je služio pod obojicom predsjednika Bush, i koga su imenovali brojni mediji ove sedmice kao Obamin izbor za bliskoistočnog posrednika, podržava kontakte na niskom nivou s Hamasom ako dođe do prekida vatre i pomirenja Hamasa i Fataha.

Drugi potencijalni natjecatelj za vanjskopolitičku ulogu u Obaminoj administraciji sugerirao je da novoizabrani predsjednik neće biti ograničen Bushovom doktrinom izloliranja Hamasa.

"Ovo će biti administracija koja će se obavezati na pregovore s ključnim akterima u kritičnim pitanjima", izjavio je izvor.

Postoje brojne opcije kojima bi se izbjegli potencijalno opasni scenariji po Obamu da javnost smatra da daje legitimitet Hamasu.

"Tajni posrednici, multilateralni pristupi poput šestostranih razgovora. Potpuna izolacija Hamasa provođena pod Bushom došla je do kraja", izjavio je Steve Clemons, direktor Američkog strateškog programa u fondaciji Nova Amerika.

"Moglo bi se nešto uraditi putem Evropljana. Mogla bi se uvesti struktura koja je multilateralna. To će biti teško za neokonzervativce da progutaju. Mislim da će doći do toga", kazao je.