Svijet
0

FOTO / Obama se na večeri s novinarima šalio na svoj račun

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i ove godine priredio je večeru za novinare i dopisnike iz Bijele kuće, a svečanosti su prisustvovale i mnoge slavne osobe. Kako već tradicija nalaže, Obama se i ovaj put šalio na svoj račun, ali i na račun svojih političkih protivnika te medija.
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)

Nakon bombaškog napada tokom Bostonskog maratona, kada su poginule tri osobe a blizu 200 lakše i teže povrijeđeno, terorizam je ponovo jedna od glavnih tema u SAD-u. Upravo, pričom o tome Obama je otvorio noć.

Našalio se na svoj račun kazavši da će sada, pošto je dobio još jedan mandat, imati šansu da sprovede radikalan program.

"Ovih dana, pogledao sam se u ogledalo i morao sam priznati da više nisam onaj mladi muslimanski socijalista kakav sam nekad bio", kazao je Obama, a nakon toga pokazao fotomontažu na kojoj je prikazan sa šiškama kakve je njegova supruga Michelle imala na dan inauguracije.

Predsjednik SAD-a nije propustio da se našali na račun milijardera Sheldona Adelsona, koji je potrošio ogromno bogatstvo podržavajući izbornu kampanju Mitta Romneya, Obaminog suparnika na prošlim izborima za predsjednika Amerike.

"Znate da je Adelson prošle godine potrošio 100 miliona dolara na negativnu kampanju protiv mene. Zaista, koliko ti moram biti nesimpatičan da potrošiš toliko novca. Adelsonu bi bilo bolje da mi je ponudio taj novac da napustim utrku za predsjednika. Vjerovatno ne bih uzeo novac, ali bih razmislio o ponudi. Michelle bi uzela novac. Mislite da se šalim?", kazao je Obama.

Michelle Obama (Foto: AFP)
Michelle Obama (Foto: AFP)

Također, on je sugerisao Republikancima koji žele doprijeti do manjima da počnu s njim.

Naravno, američki predsjednik je pohvalio medije i njihovu ulogu tokom i nakon bombaškog napada u Bostonu, te eksplozije u fabrici gnojiva u Texasu. Osvrnuo se i na to što je CNN napravio pravu medijsku pomutnju kada su objavili da je bombaš iz Bostona uhapšen, što u tim trenucima nije bilo tačno.

"Znam da je CNN pretrpio nekoliko udaraca u posljednje vrijeme, ali činjenica je da se divim njihovoj želji i nastojanju da priču prate iz svih uglova", kazao je Obama.

Večeri u Washington Hilton hotelu prisustvovalo je 3.000 gostiju, a osim novinara bilo je mnoštvo poznatih iz svijeta showbiza, među kojima su južnokorejski reper Psy, pjevačica Barbra Streisand, glumci Bradley Cooper, Michael J. Fox, Kevin Spacey i Michael Douglas te reditelji Steven Spielberg i George Lucas.

Komičar, koji je cijelu noć bio zadužen za dobro raspoloženje prisutnih, bio je Conan O'Brien.

Cjelokupna zarada od večere namijenjena je stipendijama za buduće novinare i nagradama za istaknuta dostignuća u toj profesiji.