Nakon operacije aorte
0

Obama se moli za oporavak Richarda Holbrookea

Sarajevo-x.com
Richard Holbrooke (Foto: AFP)
Richard Holbrooke (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da se on i njegova supruga mole za oporavak specijalnog predstavnika za Afganistan i Pakistan, Richarda Holbrookea.

Holbrooke (69), jedan od najutjecajnijih američkih diplomata, podvrgnut je operaciji nakon što mu je na poslu pukla aorta. Iz Univerzitetske bolnice "George Washington" je rečeno da je stabilno, ali da mu je i dalje život ugrožen.

U bolnicu je primljen u petak, kada mu je operacijom zatvorena pukotina na aorti.

Obama ga je opisao kao vodeću ličnost u američkoj diplomatiji i kao ključnog člana njegovog tima, prenosi BBC.

Holbrooke je bio izaslanik za vrijeme vladavine nekoliko američkih predsjednika i jedan od najzaslužnijih za potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Kada je Obama u januaru 2009. preuzeo dužnost predsjednika, postavio ga je za specijalnog izaslanika za Afganistan i Pakistan.

"Nastavit ćemo da se molimo za njegov oporavak i pružati podršku njegovoj porodici u ovom teškom periodu", navodi se u Obaminoj izjavi.

Diplomatu je opisao kao "neumornog javnog slugu kojem se američki narod, ali i ljudi širom svijeta, dive". Holbrookea su u bolnici posjetili i državna sekretarka Hillary Clinton i admiral Mike Mullen.