Zbog "prizivanja duhova"
0

Obama se izvinio Nancy Reagan

FENA
Nancy i Ronald Reagan, Foto: AP
Nancy i Ronald Reagan, Foto: AP
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u petak jer nazvao Nancy Reagan kako bi joj se izvinio zbog neobazrive opaske o seansama, poput onih s prizivanjem duhova, koju je načinio tokom svoje prve postizborne konferencija za štampu, ranije tokom dana, izvijestili su američki mediji.

Kada je novinar pitao Obamu je li o prijenosu vlasti razgovarao s nekim od bivših predsjednika od svoga izbora u utorak, on je odgovorio da je razgovarao sa svim bivšim predsjednicima "koji su živi".

"Nisam htio ulaziti u stvar Nancy Reagan, znate, raditi neke seanse", rekao je Obama.

Nancy Reagan, supruga 40. predsjednika SAD Ronalda Reagana, ismijavana je 1988. godine, kada je bivši šef osoblja Bijele kuće Donald Regan u svojoj krizi otkrio da je prva dama konsultirala astrologa kako bi utvrdio predsjednikov raspored.

Obama se izvinio Reagan "zbog neobazrive i neučtive opaske", izjavila je glasnogovornica njegova tranzicijskog tima, Stephanie Cutter.

"Izabrani predsjednik je izrazio svoje divljenje i naklonost za gđu. Reagan, koju dijeli tako mnogo Amerikanaca, i onu su imali prisan razgovor", rekla je Cutter.

Predsjednik Reagan umro je 2004. godine s 93 godine.

I za druge američke prve dame je izvještavano da su koristile duhovne savjetnike.

U svojoj knjizi "Izbor" iz 1996., urednik i novinar The Washington Posta, Bob Woodward, naveo je da je prva dama Hillary Clinton imala nešto poput seansi u Bijeloj kući, tokom kojih je komunicirala s pokojnom prvom damom Eleanor Roosevelt.

Idući dalje u prošlost, supruga predsjednika Abrahama Lincolna, Mary Todd Lincoln, navodno je održavala seanse u Bijeloj kući kako bi komunicirala sa svoja dva umrla sina, Eddijem i Willijem.

Nakon Lincolnove smrti, ona je navodno odlazila na seanse prizivanja duhova, kako bi pokušala s njim kontaktirati.