Svijet
0

Obama s liderima EU-a na samitu u Lisabonu 20. novembra

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama prisustvovat će samitu s liderima Evropske unije 20. novembra u Lisabonu, saopćila je u utorak Bijela kuća.

"Predsjednik Obama će 20. novembra prisustvovati samitu s liderima Evropske unije, predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom", precizira se u saopćenju američkog predsjedništva.

"Predsjednik se raduje što će se tom prilikom ponovo susresti sa svojim partnerima iz EU-a kako bi insistirao na našem transatlantskom programu i unaprijedio našu saradnju u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa", navodi se u saopćenju.

Samit između SAD-a i EU-a je zakazan, nakon što je otkazan samit planiran za 24. i 25. maj u Madridu jer je Bijela kuća saopćila da mu Obama neće prisustvovati. Razlog za otkazivanje je bio raspored obaveza.

Evropljani su se zabrinuli zbog marginaliziranja transatlantskih odnosa, jer Obama razvija saradnju s pacifičkom Azijom.

Odsustvo američkog predsjednika u novembru u Berlinu povodom obilježavanja 20 godina od pada Zida nije ostalo neprimijećeno u EU-u, kao i njegov slab interes za prethodni samit EU-SAD istog mjeseca u Washingtonu. Ostao je na samitu samo sat i po, a zatim se ispričao.