SAD
0

Obama s istražiteljima razgovarao o skandalu Blagojevich

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama prošle je sedmice razgovarao sa saveznim tužiteljima koji istražuju guvernera Illionoisa Roda Blagojevicha, prema internom izvještaju Obaminog tranzicijskog tima.

Izvještaj koji je sačinio Greg Craig, budući pravni savjetnik Bijele kuće, precizira da je Obama s dužnosnicima ureda saveznog tužitelja razgovarao u četvrtak 18. decembra.

Istražitelji su također razgovarali s Obaminom savjetnicom Valerie Jarrett u petak i sa šefom Obaminog osoblja Rahmom Emanuelom, u subotu.

U izvještaju trazicijskog tima se zaključuje da ni Obama ni njegovi pomoćnici, uključujući i Emanuela, nisu imali "neprikladne" kontakte s Blagojevichem ili njegovim osobljem.

U izvještaju stoji kako "nema naznaka neprikladnih rasprava s guvernerom ili bilo kime iz njegova ureda oko 'pogodbe' ili aranžmana 'usluga za uslugu' u kojem bi se on osobno okoristio od nekog određenog imenovanja na upražnjeno mjesto" (u Senatu).

Ističe se da sam Obama nije "kontaktirao ili komunicirao s guvernerom Blagojevichem ili članovima njegova osoblja oko senatskog mjesta", prenijela je Hina.

Agenti FBI-a uhitili su Blagojevicha 9. decembra na temelju optužbi za korupciju, uključujući i pokušaj prodaje 'najvišem ponuđaču' mjesta Illinoisa u američkom Senatu, koje je ostalo upražnjeno nakon izbora Obame za predsjednika SAD-a.

Izvještaj Obaminog tranzicijskog tima dugo se očekivao, zbog pitanja o ulozi njegovih savjetnika u skandalu oko Blagojevićeve trgovine sa senatskim mjestom, koja je otkrila kulturu političke korupcije u Illinoisu poznatu po devizi "plati da bi igrao".

Kritičari su napali Obamin tim da su čekali do Božića s objavom izvještaja kako bi on prošao nezapaženo, te da su 'istraživali sami sebe', uz zaključak da je sve bilo regularno.

Iz Obaminog štaba je odgovoreno da se s objavom izvještaja čekalo u interesu istrage, na zahtjev tužitelja Patricka Fitzgeralda, koji vodi slučaj Blagojevich.

Guverner Blagojevich, 52-godišnji demokrat srpskog porijekla, ranije je odbacio optužbe i zahtjeve za ostavkom, te najavio da će se od optužbi obraniti na sudu.