Svijet
62

Obama: Rusija je "zemlja koja ne radi ništa"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama odbacio je značaj Rusije, rekavši da je to "zemlja koja ne radi ništa" i, također, izjavio u intervjuu za magazin Economist da Zapad treba biti "prilično odlučan" s Kinom dok Peking nastoji da ojača svoju ulogu u svjetskoj ekonomiji.

Obama je pokušao okrenuti fokus američke vanjske politike prema Aziji, u reakciji na jačanje kineske ekonomske i vojne moći. Mjesecima je, međutim, taj "pivot" u sjeni brojnih međunarodnih kriza, uključujući i rusku podršku separatistima u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i drugi svjetski proizvođač prirodnog gasa, a Evropa se žestoko oslanja na uvoz ruskih energenata, komplicirajući zapadnu reakciju na ukrajinsku krizu.

Obama je odbacio značaj ruske uloge u svijetu, ocjenjujući predsjednika Vladimira Putina kao čelnika koji stvara krtatkoročne probleme radi dobijanja političkih poena koji će dugoročno naškoditi Rusiji.

"Mislim da je bitno da zadržimo perspektivu. Rusija ne radi ništa", izjavio je Obama u intervjuu.

"Imigranti ne žure u Moskvu u potrazi za boljim životom. Očekivani životni vijek ruskih muškaraca je oko 60 godina. Njihovo stanovništvo se smanjuje", kazao je.

Obama je opisao američke napetosti s Kinom kao "savladive".

Kina je uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u naftom bogatom Južnom kineskom moru i često se spori sa Zapadom oko pitanja intelektualnog vlasništva.

"Jednu stvar ću reći o Kini, i to je da moramo biti prilično čvrsti prema njima, jer će oni insistirati na svojoj politici sve dok ne naiđu na otpor", izjavio je Obama za Economist.