Obraćanje naciji
0

Obama: Reforma zdravstva je ključna

FENA
Američki predsjednik Barack Obama izjavio da je reforma sistema zdravstvene zaštite osnov budućeg rasta i prosperiteta zemlje.

U redovnom subotnjem obraćanju naciji putem radija i interneta, Obama je odbacio, kako je naveo, neosnovane glasine da se njegovim planom promoviše eutanazija, ukida osiguranje za starije osobe i predviđa vladino preuzimanje zdravstvenog sektora te rekao da to nije tačno.

On je rekao da "neki koriste obmanjujuće informacije da bi osujetili ono za šta znaju da je najbolja prilika za reformu koju smo ikada imali", prenosi Reuters.

Američki predsjednik je istakao da će njegov plan zaštiti Amerikance, odnosno pobrinuti se da osiguravajuće kompanije budu odgovorne za svoju nepoštenu praksu, navodi Glas Amerike.

Američko zdravstvo je, kao i prethodnih kriznih mjeseci, otvaralo i u julu, zahvaljujući akciji preduzetoj na nivou lokalnih vlada, nova radna mjesta (ukupno 7.000), što je još jedna potvrda da taj sektor i dalje odstupa od opšteg, nepovoljnog, trenda na američkom tržištu rada.

Sektor zdravstva u SAD-u trebalo bi, kako je najavila Obamina administracija, da pretrpi korjenitu reformu, jer u ekonomski najsnažnijoj zemlji svijeta još uvijek blizu 50 miliona žitelja, ili bezmalo svaki šesti stanovnik, nema nikakvo zdravstveno osiguranje.