Mjesto državnog tajnika
0

Obama razgovarao s Richardsonom i Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u petak je razgovarao s guvernerom New Mexica Billom Richardsonom, a u četvrtak sa senatoricom Hillary Clinton o mjestu državnog tajnika u novoj administraciji, izvještavaju u subotu američki mediji prenoseći izjave demokratskih dužnosnika.

Obama se sastao s Richardsonom u petak poslijepodne, dan nakon razgovora u četiri oka s Clinton u Chicagu, kazalo je više demokratskih dužnosnika, navodi The New York Times.

TV mreža CNN je izvijestila, također uz pozivanje na demokratske dužnosnike, da je Obamina ponuda za Clinton takve prirode da bi ona, u slučaju da se odluči za to, sigurno postala državna tajnica.

Hillary Clinton je u petak odbila komentirati te izvještaje, no američke TV stanice naveliko spekuliraju da je Obama bivšoj prvoj dami i svojoj ozbiljnoj protivnici u predizborima, odlučio povjeriti jedno od najvažnijih mjesta u vladi i postaviti je na čelo američke diplomacije.

Iz Obaminog tranzicijskog stožera u petak je najavljeno da će se on u ponedjeljak u Chicagu sastati sa svojim republikanskim suparnikom na izborima, senatorom Johnom McCainom.

Obamini pomoćnici su kazali da novi predsjednik ne namjerava ponuditi McCainu mjesto u administraciji već želi njega kao partnera u donošenju zakona koje obojica zagovaraju, vezano uz klimatske promjene, vladine reforme, imigraciju i zabranu mučenja.

"Dobro je poznato da oni dijele važno uvjerenje da Amerikanci zaslužuju bolju i djelotvorniju vladu i razgovarat će o načinima kako da to ostvare zajedničkim radom", istakla je Obamina glasnogovornica Stephanie Cutter u najavi sastanka.

Iz Obaminog stožera također je saopćeno da je dugogodišnja prijateljica novog predsjedničkog bračnog para Valerie Jarrett imenovana za visoku savjetnicu u Bijeloj kući.

Jarrett, ugledna osoba u poslovnim i političkim krugovima u Chicagu, te utjecajna članica Obaminog najužeg kruga, trebalo bi da igra ključnu ulogu u Bijeloj kući kao visoki savjetnik i pomoćnik predsjednika za odnose unutar vlade, navodi u subotu Chicago Tribune.

Posao znači da će ona posredovati između vladinih ministarstava i agencija i javnih interesnih skupina, prema izvoru bliskom Obaminim savjetnicima, dodaje list.

Do imenovanja Jarrett došlo je u jeku nagađanja da bi ona mogla zamijeniti Obamu u američkom Senatu.

Budući predsjednik SAD ostavio je iza sebe upražnjeno mjesto mlađeg senatora iz Illinoisa o čijoj popuni treba odlučiti guverner te države Rod Blagojevich.

Prijateljstvo Jarrett s Obaminima datira od 1991. kad je Michelle Obama, tad mlada pravnica, došla u njezin ured na razgovor za posao.

Jarrett je tad bila zamjenica šefa osoblja gradonačelnika Richarda Daleya i zaposlila je Michelle, ali tek nakon razgovora s njezinim tadašnjim zaručnikom Barackom Obamom.