Uskoro i govor
0

Obama razgovarao s Mubarakom u Kairu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je o blikoistočnim mirovnim naporima i iranskim spornim nuklearnim ambicijama s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubrakom u četvrtak u Kairu porije nego što će održati govor o često zategnutim odnosima između Amerikanaca i muslimana.

Savjetnici tvrde da će Obamin dugo najavljivani govor golemoj publici putem videolinka donijeti riječi nade u uzajamno povjerenje s pažljivo biranim izjavama o Iraku, Afganistanu i izraelsko-palestinskom sukobu, uz snažnu poruku o potrebi da muslimani prigrle demokratiju, prava žena i ekonomske mogućnosti, javio je AP.

Prije planiranog govora Obama i Mubarak sastali su se privatno kako bi razgovarali o brojnim temama. Glavne među njima su iranski napori na stvaranju nuklearne bombe i dugotrajni sukob između Izraela i Palestinaca.

Obama je u kratkoj izjavi kazao da su njih dvojica razgovarala o tome "kako da djelotvorno krenemo naprijed na uspostavi mira i napretka za sve narode u regiji".

Kazao je kako je tokom razgovora naglasio da se "Amerika obavezala da radi na partnerstvu sa zemljama u regiji tako da svi ljudi ovdje mogu ispuniti svoja očekivanja".

Mubarak je dodao: "Otvorili smo sve teme bez ikakvih ograničenja."

Američki predsjednik prišao je svome egipatskom kolegi te se s njim pozdravio rukovanjem i tradicionalnim poljupcem u oba obraza. Dok su dva lidera stajala na balkonu, vojni orkestar u plavim uniformama izveo je himne dviju zemalja.

Obama će kasnije održati svoj dugo najavljivani govor na Kairskom univerzitetu.