Svijet
0

Obama razgovarao s liderom kenijske opozicije

FENA
Američki predsjednički kandidat Barack Obama telefonirao je kenijskom opozicionom lideru dok su se diplomatski napori na okončanju kenijske političke krize intenzivirali u utorak.

Broj ubijenih u sedmici nasilja nakon spornog reizbora predsjednika Mwaia Kibakija dostigao je cifru od skoro 500 ljudi, sudeći po vladi, iako opozicija tvrdi da bi ta brojka mogla narasti i na 1.000 ubijenih. U ponedjeljak su Kibaki i opozicioni lidert Raila Odinga učinili ključne ustupke pod američkim pritiskom.

Obama, kandidat Demokratske stranke koji je kenijskog porijekla - pozvao je Odingu u ponedjeljak navečer ili u utorak ujutro, izjavio je Odingin portparol Salim Lone.

"On je nazvao kako bi izrazio duboku zabrinutrost ishodom izbora. Kazao je da će također nazvati i gospodina Kibakija", izjavio je Lone za Associated Press.

Vodeća američka posrednica za Afriku izjavila je u ponedjeljak da je prebrojavanje glasova koje je u središtu spora bilo neregularno ali da su obje strane bile umiješane. Na izborima održanim 27. decembra, Kibaki je osvojio drugi petogodišnji mandat. Odinga se našao na drugom mjestu s neznatnim zaostatkom.

"Da, bilo je varanja", izjavila je američka posrednica Jendayi Frazer za Associated Press u telefonskom razgovoru u Najrobiju u ponedjeljak, gdje se sastala s Kibakijem i Odingom u protekla tri dana.

"Pod tim mislim da je bilo problema u procesu prebrojavanja glasova", kazala je. Ona je, međutim dodala: "Moguće je da su obje strane varale." Ona je izjavila kako ne želi da krivi ni Kibakija ni Odingu.