Svijet
0

Obama razgovarao s Brownom, Medvedevom i Jintaom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama susreo se u srijedu uoči samita Grupe 20 s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Nakon susreta on je istaknuo da se svijet hitno treba uhvatiti ukoštac s globalnom ekonomskom krizom, prenio je BBC.

Premijer Brown je dodao da će "tokom samo nekoliko sati" G-20 usvojiti plan za reformu svjetske ekonomije i dodao da globalni problemi "zahtijevaju globalna rješenja".

Američki predsjednik je rekao nakon sastanka kako je uvjeren da će usprkos teškoćama s kojima se suočavaju najrazvijenije zemlje svijeta, samit G-20 koji počinje u četvrtak pokazati da je međunarodna zajednica spremna na "široki konsenzus" na planu borbe protiv svjetske finansijske krize.

I Gordon Brown i Barack Obama rekli su da tokom samita očekuju "teške pregovore".

Francuska je prethodno upozorila da bi mogla napustiti sastanak ako ne dođe do smanjenja globalne potrošnje.

"Sjedinjene države su odlučne da uporedo s Ujedinjenim Kraljevstvom poduzmu sve potrebne mjere kako bi se stimulirali rast i potražnja i učinilo sve da se slična kriza nikada više ne ponovi", izjavio je američki predsjednik.

Obama se potom u Londonu sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon sastanka predsjednik SAD-a je izjavio da postoje "vrlo jasne razlike u stavovima" Washingtona i Moskve, ali da dvije zemlje također imaju i "širok spektar zajedničkih interesa".

Na sastanku Obame s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, kako je saopćila Bijela kuća, postignuta je saglasnost da se obje zemlje usprotive protekcionizmu.

Rečeno je i da će Peking i Washington pružiti podršku međunarodnim finansijskim institucijama u pomoći zemljama u razvoju kojima nedostaje novac.