Svijet
0

Obama: Rasizam nije najvažnije pitanje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barak Obama smatra da rasizam nije najvažnije pitanje u kritikama njegove politike.

"Da li ima ljudi koji me ne vole zbog moje rase? Siguran sam da ima, ali to nije najvažnije pitanje", rekao je Obama u intervjuu za mrežu CNN.

On je dodao da takve debate postoje u zemlji i obično se rasplamsaju  u vremenima tranzicije ili kada predsjednici pokušavaju da uvedu velike promjene.

"Veoma slične stvari rečene su i za nekadašnjeg predsjednika Franklina Roosvelta. Za njega su tada govorili da je komunista i socijalista. Sjetite se samo kako se govorilo o predsjedniku Ronaldu Reganu kada je pokušao da izmjeni neke dijelove ekonomskog programa  `New Deal`", rekao je Obama.

Američki predsjednik, u pokušaju da dobije podršku za svoju reformu zdravstvenog sistema, dao je izjavu ovog vikenda za pet glavnih televizijskih kuća.

Obama je komentarisao pitanje rasizma nakon što je bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio da je rasizam glavni razlog demonstracija i cjelokupne retorike protiv reformi zdravstva i politike potrošnje američkog predsjednika.

"Većina američke populacije više je zabrinuta na koji će način na njih uticati reforma zdravstva", rekao je Obama u intervjuu za mrežu NBC.
Robert Gibss, portparol američkog predsjednika, pokušao je ove sedmice da ublaži tenzije  nakon izjave Cartera. 

"Predsjednik ne vjeruje da se kritike protiv njega baziraju isključivo na boji njegove kože", istakao je Gibss.