Svijet
0

Obama prvi put u posjeti EU u Briselu

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Ove sedmice u Briselu će se održati samit Evropska unija - SAD, na koji će doći američki predsjednik Barack Obama, što će biti njegova prva posjeta Briselu od preuzimanja dužnonosti 2009. godine.

Obama u Brisel dolazi iz Haaga, gdje se danas i sutra održava treći samit o nuklearnoj sigurnosti, na kojem će se okupiti četiri međunarodne organizacije, među njima i EU, te 53 zemlje među njima Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina i više evropskih zemalja.

Obama će se u srijedu u Briselu sastati s predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije Hermanom Van Rompuyem i Joseom Manuelom Barrosom.

Oni će razgovorati o pregovorima koji su u toku između EU-a i SAD-a o slobodnoj trgovini. Očekuju se također i razgovori o otkriću da su Amerikanci masovno prisluškivali evropske građane i čelnike pojedinih zemalja. Također će biti riječi o ukrajinskoj krizi i odnosima s Rusijom.

U utorak će Evropska komisija predstaviti prijedloge zakona o ekološkoj poljoprivredi.

Posljednjih 10 godina tržište proizvoda s oznakom "bio" u Evropskoj uniji je učetverostručeno. Tržište tim proizvodima uvelike ovisi o povjerenju potrošača, stoga je glavni cilj zakonskih promjena osigurati bolji kontrolni sustav kako bi se to povjerenje zadržalo i povećalo.

U ponedjeljak se u Briselu održava i sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica, prenosi Hina.