Prva azijska turneja
0

Obama pronalazi zajednički jezik s azijskim liderima

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Američki predsjednik Barack Obama krenut će u četvrtak na svoju prvu azijsku turneju u okviru koje će posjetiti Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, te sudjelovati na samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju (APEC).

Dužnosnici Bijele kuće kazali su u srijedu uoči posjeta kako se administracija nada nalaženju zajedničkog jezika s brojnim azijskim čelnicima oko jačanja savezništava, trgovine, rata u Afganistanu, neširenja nuklearnog oružja, pristupa Iranu i Sjevernoj Koreji te energetskih i klimatskih pitanja, prenosi Hina.

Obama će posjetiti Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju i sastati se s njihovim najvišim dužnosnicima, kao i s drugim azijskim čelnicima na skupovima APEC-a i udruženja zemalja jugoistočne Azije ASEAN-a.

  • Prevladavajuća tema je da je Amerika pacifička zemlja, da razumije važnost Azije u 21. stoljeću, te da će biti jako i sveobuhvatno angažirana kako bi pridonijela cijelom nizu pitanja koja su kritična za naš napredak i sigurnost, rekao je na brifingu Ben Rhodes, zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost, zadužen za strateške komunikacije.

  • Put predsjednika Obame pokazat će narodima Azije da je SAD prisutna u regiji i da će tako biti i ubuduće, rekao je Jeffrey Bader, savjetnik Bijele kuće za istočnu Aziju, ističuči dugoročnu važnost uspona Azije posljednjih godina.

Poseban prioritet kod prvog Obaminog posjeta Aziji imat će trgovina i izvoz.

Nakon polaska iz Washingtona u četvrtak, Obama će se zaustaviti u zračnoj bazi Elmendorf na Aljasci, prije nego što u petak stigne u Tokio, gdje će održati govor o američko-azijskim odnosima, i s japanskim premijerom Yukiom Hatoyamom imati zajedničku konferenciju za novinare nakon službenih razgovora.

Razmatranje vojnih sporazuma SAD i Japana, posebno pitanje preseljenje dijela američkih vojnih baza na Okinawi, Tokio je najavio među temama razgovora.

U nedjelju će se u Singapuru Obama sastati s premijerom Lee Hsien Loongom i sudjelovati na samitu APEC-a.

U okviru samita Obama ima zakazane i bilateralne razgovore s predsjednicima Rusije i Indonezije, prije odlaska u posjet Kini.

Američki će predsjednik u ponedjeljak posjetiti Shanghai, gdje ima zakazan susret s mladima, u stilu susreta u gradskim vijećnicama koji američki političari često rabe za izravan kontakt s biračima.

U Pekingu će boraviti u utorak i srijedu, 17. i 18. novembra, gdje će se održati službene razgovore s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom. Globalna recesija, borba protiv klimatskih promjena, zajednički napori na zaustavljanju širenja nuklearnog oružja, trgovinska razmjena, pitanje tečaja kineskog juana, američki dug, samo su neke od najavljenih tema razgovora u Pekingu. Michael Froman, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost zadužen za međunarodnu ekonomiku, kazao je kako se ne očekuje da će Obama i Hu postići sporazum o ograničenju emisije plinova staklenika, već da će "raditi na uspjehu Kopenhagena", gdje će se u decembru održati UN-ova konferencija o klimi.

Američki predsjednik će se u četvrtak 19. novembra u Seulu sastati s predsjednikom Južne Koreje Lee Myung-Bakom, a u središtu razgovora o trgovinskim odnosima trebao bi biti zahtjev Washingtona da Seul otvori svoje tržište za uvoz američkih automobila, što je političko pitanje između dviju zemalja već gotovo 20 godina.

Nuklearna prijetnja Pyongyanga, i obnova šestostranih pregovora o denuklearizaciji bit će glavna politička tema razgovora u Seulu.

Obama će prije povratka u Washington u četvrtak, posjetiti i američke vojnike u Južnoj Koreji kojih je oko 40.000.