Odgovorio na pitanje
0

Obama priznao kako je izabrao da bude kršćanin

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama govoreći o svojim vjerskim uvjerenjima za sebe je istakao kako je izabrao da bude kršćanin. To opredjeljenje došlo je, kako kaže, kad je postao odrastao muškarac, i to stoga što su mu upute Isusa Krista pomogle da spozna kako želi živjeti, piše britanski list "Telegraph".

Obama je govorio o svojim uvjerenjima na jednom skupu kad je uslijedilo pitanje: "Zašto ste kršćanin". Pitanje je postavila žena koja se našla na jednom od niza sastanaka na kojima Obama neformalno razgovara s Amerikancima.

Neki konzervativci i politički protivnici dovode u pitanje njegovu pripadnost kršćanskoj vjeri, a jedna anketa provedena u augustu pokazala je kako 18 posto ispitanih misli da je Obama musliman, što je čak za sedam procenata više u odnosu na anketu koja je rađena u martu 2009. Samo 34 posto je kazalo kako misli da je Obama kršćanin.

"Ja sam izabrao biti kršćanin. Moja porodica, iskreno, nije. Oni nisu od ljudi koji idu u crkvu svake sedmice. Moja majka je bila jedna od najduševnijih osoba koje sam znao, ali nije me učila da idem u crkvu", rekao je predsjednik.

"Kršćanin sam postao nešto kasnije. I, ja mislim da je Isus Krist umro zbog mojih grijeha, vjerujem u njegovu preporuku da živimo ponizno kao ljudska bića, jer svi smo grešni, te da ćemo jedino naći spas u Božijoj milosti", istakao je Obama.

Dodao je još kako smatra da je njegova javna služba samo dio njegovih napora da izrazi svoju kršćansku vjeru.