Rekordna nezaposlenost
0

Obama priprema samit o zapošljavanju

FENA
Predsjednik SAD-a Barack Obama, suočen sa stopom nezaposlenosti u zemlji od 10,2 posto, izjavio je da će u decembru organizirati samit Bijele kuće o zapošljavanju radi razmatranja "kako zajedničkim radom otvoriti nova radna mjesta".

Obama je u Bijeloj kući, pred jednosedmični put u Aziju, ocijenio da danas objavljeni izvještaj o smanjenju broja zahtjeva za primanje naknade za nezaposlene predstavlja "ohrabrujući signal", dodajući da pronalaženje radnih mjesta za milione nezaposlenih ostaje jedan od najvećih izazova njegove administracije, prenosi Reuters.

On je najavio da će decembarski samit o zapošljavanju okupiti stručnjake iz javnog i privatnog sektora koji trebaju razmotriti na koji način ponovo "ubrzati motor otvaranja novih radnih mjesta".

Gospodarstvo SAD-a je počelo ponovno jačati u trećem kvartalu, ali je nezaposlenost i dalje u porastu pod pritiskom najdublje recesije od Velike depresije.

Nezaposlenost u oktobru povećana je na najviši nivo za 26 i po godina i Bijela kuća je upozorila da bi se situacija još mogla malo pogoršati prije nego što dođe do oporavka.

Podaci o podnošenju zahtjeva za naknade za nezaposlene, koji su objavljeni u četvrtak, pokazali su da je broj novih zahtjeva smanjen više nego što se očekivalo - na 502.000 u sednici zaključno sa 7. novembrom, sa 514.000 sedmicu dana ranije. S pažnjom praćeni četverosedmični prosjek je, uz to, opao na 519.750, što je najniži nivo od novembra 2008.