Oslo
0

VIDEO / Obama primio Nobelovu nagradu za mir

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama primio je u četvrtak na svečanosti u Oslu Nobelovu nagradu za mir i ocijenio da ima zaslužnijih kandidata od njega za tu nagradu.
  • Ne sumnjam da ima drugih koji su mnogo zaslužniji, rekao je Obama na konferenciji za novinare uoči uručenja Nobelove nagrade za mir, odgovarajući tako na kritike da mu je to priznanje suviše rano dodijeljeno.

On je kazao da želi da nastavi rad na pitanjima koja su važna za SAD-a i izgradnju trajnog mira i sigurnost u svijetu poput zaustavljanja širenja nuklearnog naoružanja, borbe protiv klimatskih promjena i stabilizacije situacije u Afganistanu.

  • Cilj nije pobeda na testu popularnosti ili dobijanje nagrade, čak i tako prestižne kao što je Nobelova nagrada za mir. Cilj je promovisanje američkih interesa, istakao je predsjednik SAD-a i dodao da ako ne uspije u tome, onda ni svi komplimenti i nagrade svijeta ne mogu da to prikriju.

Obama je istakao da je rat ponekad nužan i opravdan, "čak i kada primate Nobelovu nagradu za mir".

Obama je svom u govoru rekao da ljudi moraju prihvatiti "tešku istinu" da se nasilje ne može iskorijeniti i da zemlje ponekada moraju voditi ratove kako bi štitile svoje građane od zlih režima ili terorističkih grupa, javile su agencije.

Obama je izjavio da nenasilni pokret ne bi mogao zaustaviti Hitlerove armije i pregovori ne bi mogli uvjeriti vođe Al-Qaide da se razoružaju. Kazao je da prihvatanje toga nije poziv na cinizam nego priznanje ljudske nesavršenosti.

Obama je rekao da bi nenasilje koje su prakticirali lideri poput Gandija i velečasnog Martina Luthera Kinga trebalo biti sila vodilja.

Dodao je da njihov pacifizam ne bi mogao biti praktičan niti čak i moguć u bilo kakvim okolnostima. On je, međutim, kazao da ljubav koji su oni pokazali i njihova vjera u ljudski napredak uvijek moraju biti sila vodilja.

Norveški premijer Jens Stoltenberg je ocijenio da je ovogodišnja nagrada za mir "zaslužena i važna".

  • Ne mogu nikoga drugog da se sjetim ko je više uradio za mir tokom protekle godine, rekao je Stoltenberg.

Nobelov komitet iznenadio je svijet kada je 9. oktobra saopćio da je Obama dobitnik nagrade za mir, samo devet meseci od dolaska u Bijelu kuću, a zbog, kako je obrazloženo, "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima".