Washington
0

Obama primio Dalaj lamu uprkos negodovanju Kine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama primio je u Bijeloj kući tibetanskog duhovnog vođu Dalaj lamu, iako je ranije Peking tražio otkazivanje tog sastanka, kojim navodno Washington dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost Kine i njenog suverenitet na Tibetu.

Bijela kuća je kratko saopćila da je predsjednik Obama primio Dalaj lamu, a jedan tibetanski izvor za AFP dodao da dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir nisu razgovarala u Ovalnom uredu, što je rezervirano za šefove država ili vlada. Sastanak je bio zatvoren za novinare i fotografe.

"Barack Obama je predsjednik najveće demokratije i prirodno je izrazio zabrinutost o temeljnim ljudskim vrijednostima, pravima i vjerskim slobodama ne samo na Tibetu, nego i na drugim mjestima", izjavila je nakon sastanka Kate Saunders, glasnogovornica Međunarodne kampanje za Tibet, kojoj je sjedište u Washingtonu.

Bijela kuća objavila je tek u petak kako će Obama u subotu razgovarati s Dalaj lamom o Tibetu na njihovom prvom susretu nakon više od godinu dana.

"Ovaj susret podcrtava predsjednikovu snažnu podršku očuvanju tibetanskog jedinstvenog religijskog, kulturnog i jezičnog identiteta te zaštiti ljudskih prava Tibetanaca", objavila je Bijela kuća. Susret je najavljen u posljednji trenutak u petak krajem dana, uoči odlaska duhovnog vođe Tibetanaca nakon jedanaestodnevnog boravka u Washingtonu.

Peking je u subotu ujutro zatražio da SAD "smjesta povuče odluku o organiziranju susreta predsjednika Obame i Dalaj lame".

"Kina zahtijeva da se SAD-a ne miješa u kineske unutrašnje poslove te da ne učini ništa što bi moglo naštetiti kinesko-američkim odnosima", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.