SAD
0

Obama prihvatio nominaciju uz ponovljeni poziv na promjene

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Barack Obama prihvatio je u četvrtak uvečer predsjedničku nominaciju svoje Demokratske stranke pozivajući na promjene uz obećanje da će okončati osam godina "neuspjele politike" republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Seantor Obama prvi je Amerikanac afričkog porijekla kojeg jedna od glavnih stranaka nominira za predsjednika. "S dubokom zahvalnošću i velikom poniznošću prihvaćam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država", kazao je.

Senator iz Ilinoisa pojavio se pred više od 80 hiljada svojih razdraganih pristalica na posljednjem četvrtom danu Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Denveru.

U svom govoru pred prepunim stadionom Obama je napao svoga republikanskog suparnika Johna McCaina, podsjećajući da je on dosad glasao u Senatu u 90 posto slučaja na strani predsjednika Busha.

"Danas poručujem Amerikancima, demokratima, republikancima i nezavisnima širom ove prekrasne zemlje – dosta je bilo! Odmah i sada. Ovi izbori su naša šansa da održimo u dvadeset i prvom stoljeću američko obećanje na životu. Jer sljedeće sedmice u Minesoti ista stranka koja vam je dala dva mandata Georgea Busha i Dicka Cheneyja tražit će treći mandat. Mi smo ovdje jer volimo ovu zemlju previše da bismo dopustili da sljedeće četiri godine izgledaju kao prethodnih osam", kazao je Obama.

Odbacio je i glavne prigovore republikanaca da demokrati ne mogu zagarantirati sigurnost zemlje, te da on osobno nema iskustva za vrhovnog zapovjednika vojske.

"Mi smo stranka Roosevelta i Kennedyja. I nemojte mi govoriti da demokrati neće braniti zemlju. Nemojte mi govoriti da nam demokrati neće održati sigurnost", temperamentno je ustvrdio Obama.

Također je obećao da će završiti rat u Iraku i borbu protiv al-Qaide i talibana u Afganistanu.

Najavio je da planira primjeniti "direktnu diplomatiju" prema Iranu, kako bi spriječio da režim u Teheranu pribavi nuklearno oružje.

"Obnovit ću naš moralni položaj kako bi Amerika ponovo mogla biti najveća nada za one koji traže slobodu, koji teže životu u miru i žude za boljom budućnošću", obećao je Obama.

Od domaćih tema, prenosi VoA, Obama je obećao smanjivanje poreza za radničke obitelji, ukidanje poreznih povlastica za korporacije koje šalju radna mjesta u inozemstvo i okončavanje američke zavisnosti o nafti sa Srednjeg istoka.

Govor kojim je senator Obama u četvrtak uvečer prihvatio nominaciju održan je tačno na 45. godišnjicu glasovitoga govora „I have a dream“ (Ja imam san) američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga o rasnoj jednakosti.