Svijet
6

Obama preuzeo odgovornost za ubistvo talaca tokom operacije protiv Al Qaide

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da preuzima "punu odgovornost" za januarsku kontraterorističku operaciju protiv Al Qaide u kojoj su nenamjerno ubijena dvojica talaca.

"Kao predsjednik i vrhovni komandant, ja preuzimam punu odgovornost za sve naše kontraterorističke operacije, uključujući i onu u kojoj su nenamjerno ubijeni Warren Weinstein i Giovanni Lo Porto. Iskreno žalim zbog onoga što se desilo", izjavio je Obama novinarima.

Bijela kuća saopćila je u četvrtak da su u američkoj kontraterorističkoj operaciji u januaru ubijena dvojica talaca koje je držala Al Qaida u pograničnoj regiji između Afganistan i Pakistana.

Kako se navodi u saopćenju, Weinstein je bio Amerikanac koga je Al Qaida držala u zatočeništvu od 2011., a Lo Porto je bio talijanski državljanin koga je Al Qaida držala kao taoca od 2012. godine.

"Naše početne procjene ukazivale su da je operacija bila u potpunosti u skladu sa smjernicama po kojima provodimo kontraterorističke operacije u toj regiji, koja je godinama u središtu naše pažnje jer je utočište čelništva Al Qaide, i bila je zanovana na obavještajnim podacima koje smo dobili na vrijeme, uključujući i stotine sati njihovog nadzora", izjavio je Obama, prenosi Xinhua.

Iako je naglasio da su obavještajni podaci o mjestu na kome se nalazi Al Qaida bili pouzdani, Obama je priznao da je američka vojska napravila grešku tvrdeći da "nijedan civil nije bio prisutan".

"Tragično je to što nismo znali da je Al Qaida krila prisustvo Warrena i Giovannija u njenom objektu", kazao je on, dodajući da je već naredio punu istragu incidenta.

Kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, Ahmed Farouq, Amerikanac koji je bio jedan od čelnika Al Qaide, ubijen je u istoj operaciji koja je rezultirala pogibijom Weinsteina i Lo Porta.