Svijet
0

Obama preispituje operacije NSA-e

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama naložio je da se preispitaju nacionalne sigurnosne operacije kako bi se garantiralo da se sve veći tehnički kapaciteti Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) drže pod kontrolom, dok istodobno raste pritisak na Bijelu kuću u domovini i u inozemstvu da se objasne razmjere američkog prisluškivanja koji od izbijanja te afere nanose sve više štete odnosima SAD-a i saveznika.

"Svjedoci smo da se zadnjih nekoliko godina tehnički kapaciteti NSA-e razvijaju i šire i zato sam inicirao ovu reviziju. Ne znači da nužno moraju raditi sve ono što mogu raditi", kazao je Obama u razgovoru za ABC.

Nešto prije je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio da američka administracija prepoznaje da je potrebno biti suzdržaniji u načinu prikupljanja i korištenja obavještajnih podataka.

Ni Obama niti Carney nisu, međutim, komentirali pojedine optužbe da su Amerikanci prisluškivali svoje saveznike, uključujući i neke šefove njihovih država.

Afera s prisluškivanjem dobila novi je zamah pošto je otkriveno da se više godina prisluškivao mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel. Prisluškivala su se i najmanje 34 druga strana državnika.

Uz očekivano zgražanje i nezadovoljstvo u zemljama koje se prisluškivalo, takva politika izazvala je veliko nezadovoljstvo i u Washingtonu.

Predsjednica senatskog odbora za obavještajna pitanja Danne Feinstein, demokratkinja iz Kalifornije, kazala je da je to neprihvatljivo.

"Potpuno se protivim prikupljanju obavještajnih podataka nadziranjem čelnika američkih saveznika, Francuske, Španjolske, Njemačke, Meksika, Brazila - rekla je, dodavši da se Sjedinjene Države ne bi trebale baviti "prikupljanjem elektronske pošte ili slušanjem poziva prijateljskih predsjednika i premijera" osim ako se ne radi o izvanrednoj situaciji koju mora odobriti predsjednik. A koliko sam shvatila, predsjednik Obama nije znao da se Angela Merkel prisluškuje od 2002. godine. To je velik problem", kaže Feinstein.

U međuvremenu su američki mediji objavili, pozivajući se na visoki izvor u administraciji, da Obama razmatra da se prekine praksa prisluškivanja savezničkih državnika, ali da odluka o tome još nije donijeta.

Šef NSA Keith Alexander o ovoj će aferi u utorak popodne po mjesnom vremenu svjedočiti pred odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma. BBC javlja da Alexander može očekivati rešetanje'jer su političari svih boja ljutiti razmjerima prisluškivanja i američkih građana i saveznika.