Svijet
0

Obama: Pregovarat ćemo sa teroristima koji kidnapiraju američke državljane

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjeih Država Barack Obama objavio je da će Sjedinjenje Države u budućnosti pregovarati s terorističkim grupama koje budu držale američke državljane kao taoce.

Dosadašnja politika SAD-a podrazumijevala je da se terorističkim grupama ne prave bilo kakvi ustupci ali je često razumjevana pogrešno u smislu da su zabranjeni i bilo kakvi pregovori.

Izmjenama će biti omogućeni pregovori s terorističkim grupama koje kidnapiraju američke državljane dok će se istovremeno raditi i na poboljšanju odnosa između vlade i porodica onih koji budu oteti.

Obama je vrlo jasno rekao da Sjedinjenje Države neće procesuirati porodice koje terorističkim grupama plate u zamjenu za oslobađanje svojih bližnjih.

"Nikada nijedna porodica nije procesuirana zato što je platila za otkup svojih bližnjih. Posljednje što ćemo uraditi jeste da bolu koji osjećaju te porodice pridodamo i prijetnju procesuiranjem", rekao je Obama.

Obama je ponovio opredijeljenost Sjedinjenih Država da se onemogući bilo kakav profit od kidnapiranja ljudi koje vrše terorističke organizacije.