Potrebno odobrenje Kongresa
0

Obama predstavio plan o kontroli naoružanja

SRNA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik SAD Barack Obama predložio je večeras pooštravanje zakona iz oblasti kontrole naoružanja, čime se otvara debata sa pristalicama prava na posjedovanje vatrenog oružja.

Obama je predložio zabranu svih vrsta poluautomatskog oružja i okvira u koje staje veliki broj metaka, kao i detaljnije provjere potencijalnih kupaca naoružanja.

Predsjednik SAD potpisao je 23 izvršna naređenja iz ove oblasti za koje nije potrebno odobrenje Kongresa.

Obama je predložio da se zabrani prodaja i posjedovanje svih vrsta oružja koje je korišteno u nekoliko posljednjih slučajeva masovnih ubistava, kao i municija koja probija pancire.

On je predložio i usvajanje novih zakona protiv krijumčarenja oružja, prenio je BBC.

Obama je rekao da očekuje oštro protivljenje opozicije u Kongresu, ali je naglasio da je on u ovu inicijativu "uložio sve".

"Ne postoji zakon ili paket zakona koji mogu da spriječe svaki besmisleni akt nasilja i svaku tragediju, svako zlo. Ako postoji samo jedna stvar koju možemo da učinimo da bismo smanjili ovo nasilje, ako možemo da spasemo barem jedan život – onda smo obavezni da to pokušamo", rekao je predsjednik SAD.

Komentatori smatraju da je kontrola naoružanja pitanje koje se nametnulo kao prioritet poslije nedavne pucnjave u osnovnoj školi u Newtownu, kada je jedan dvadesetogodišnjak ubio 20 djece i šestoro odraslih.

Savjetnici u Bijeloj kući kažu da su Obamini prijedlozi rezultat konsultacija koje je komisija na čelu sa potpredsjednikom SAD Josefom Bidenom obavila sa grupama iz političkog spektra.

Biden se sastao sa pristalicama i protivnicima oštrije kontrole naoružanja, ličnostima iz industrije zabave i video-igara, roditeljima žrtava oružanih napada i zvaničnicima bezbjednosnih službi.