SAD
0

Obama predstavio ministra zdravstva Toma Daschlea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u srijedu je predstavio ministra zdravstva u svojoj administraciji, bivšeg čelnika senatske većine Toma Daschlea, koji će biti zadužen za reformu zdravstvenog sistema, jedno od glavnih obećanja iz Obamine kampanje.

Za imenovanje Daschlea ministrom zdravstva znalo se od ranije, a Obama je to službeno objavio na konferenciji za tisak u Chicagu, dodajući da će bivši senator Daschle istodobno voditi i Ured za zdravstvenu reformu u Bijeloj kući.

Predstavljajući Daschlea, Obama je povezao oporavak američkog gospodarstva s reformom zdravstva koja treba rezultirati dostupnijim zdravstvenim osiguranjem u SAD, gdje je oko 45 miliona, ili gotovo šestina stanovništva, bez zdravstvenog osiguranja.

"Ako želimo nadvladati gospodarske izazove, moramo se konačno posvetiti i našim zdravstvenim izazovima. Ne mogu zamisliti nikoga prikladnijeg da vodi te napore", rekao je Obama za Daschlea, koji je u kampanji bio njegov savjetnik za zdravstvo.

"Teško je prenaglasiti hitnost toga posla. U posljednjih osam godina premije za zdravstveno osiguranje su se gotovo udvostručile. Broj obitelji koji je u zdravstvenim dugovima nije nikada bio veći. Oko 45 miliona naših sugrađana nema nikakvo osiguranje", rekao je Obama.

"Svakodnevno svjedočimo sramoti da roditelji ne mogu odvesti bolesno djete doktoru, da starije osobe ne mogu kupiti lijekove, da ljudi idu na hitnu pomoć jer inače ne mogu do liječnika...To se ne smije nastaviti", dodao je.

Daschle (61), koji je nedavno objavio knjigu sa svojim prijedlogom zdravstvenih reformi, na konferenciji je rekao je kako je "zdravstvo godinama najveći unutarašnje-politički izazov za SAD, koja ima najskuplji zdravstveni sustav na svijetu, ali nije i najzdravija zemlja na svijetu".

Oko četvrtine američkog saveznog proračuna, koji 2008. iznosi 2,9 triliona dolara, odlazi na zdravstvo.

On je naglasio da su rastući zdravstveni troškovi uzrok polovice osobnih stečajeva u SAD-u, kao i oko četvrtine ovrha nad kućama.

Nakon gubitka izbora za Senat 2004., Daschle je postao savjetnik za javnu politiku pri pravnoj i lobističkoj tvrtki Alston & Bird, iako nije registrirani lobist, prenijela je Hina.

Među klijentima Alston & Bird-a su farmaceutske tvrtke Abbott Laboratories, Mylan Labs i Generic Pharmaceutical Association, nacionalni lanac apoteka CVS Caremark, zdravstveni osiguravatelji Anthem i Humana, Bayer Healthcare, te trgovinske skupine povezane sa službama medicinske i gerijatrijske skrbi.