Svijet
0

Obama predložio budžet od 3,99 triliona dolara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je predložio budžet od 3,99 triliona dolara za fiskalnu 2016. godinu koji otvara put za borbu s Republikancima oko programa koji imaju za cilj osnažiti srednju klasu i finansirani su višim porezima za korporacije i bogate Amerikance.

Budžet predviđa deficit od 474 milijarde dolara, što je 2,5 posto bruto društvenog proizvoda. On projicira deficite koji bi se stabilizirali tokom desetogodišnjeg perioda, saopćili su visoki zvaničnici administracije, prenosi Reuters.

Obamin budžet odražava prijedloge iz njegovog govora o stanju nacije prošlog mjeseca i naglašava prioritete Demokrata za posljednje dvije godine njegovog predsjedničkog mandata i početak predizborne kampanje 2016. godine.

To je, međutim, i politički dokument i fiskalna mapa puta, i zahtijevao bi odobrenje Kongresa pod republikanskom kontrolom.

"Bit će polja na kojima ćemo imati velika neslaganja, ali želim da se fokusiramo na područja na kojima imamo zajedničke interese", izjavio je Obama na programu TV mreže NBC "Today".