"60 minuta"
0

Obama pozvao pakistanske vlasti da istraže ko je pomagao Bin Ladenu

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama je pozvao Pakistanske vlasti da ispitaju kako je Osama bin Laden bio u mogućnosti da živi i djeluje u toj zemlji bez njihovog znanja.

Gostujući u emisiji "60 minuta" televizije CBS u nedjelju, Obama je rekako kako je Bin Laden morao imati "neku mrežu podrške" u Pakistanu, ali nije mogao precizirati da li se radi o pakistanskim vlastima. Predsjednik SAD-a je dodao i to da je zvanični Washington svjestan da će istraga potrajati i da se konkretni rezultati ne mogu odmah očekivati.

Obama je rekao kako to moraju istražiti i Sjedinjene Američke Države, ali i Pakistan kojem je u interesu da dođe do istine.

Da ne postoje dokazi da je Pakistan znao gdje se krio Osama bin Laden, u nedjelju je izjavio i Thomas Donilon, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, ali "Islamabad mora da istraži mrežu koja je podržavala vođu Al-Qaide"

"Nismo vidjeli dokaze da je vlada znala nešto o tome, ali mora to da istraži", rekao je Donilon u emisiji američke televizijske mreže NBC.