Prenošenje ovlasti nije dovoljno
0

Obama pozvao Kairo da trasira put ka demokratiji

FENA
Barack Obama (Foto: SkyNews)
Barack Obama (Foto: SkyNews)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak navečer kako odluka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka o prenošenju ovlasti nije "dovoljna" i pozvao Kairo da trasira "nedvosmislen" put prema demokratiji i suzdrži se od nasilja.

"Egipćani su dobili uvjeravanje da će doći do prenošenja vlasti, ali još nije očigledno da je ta tranzicija trenutna, značajna i dovoljna", navodi se u Obaminom saopćenju koje prenosi AFP.

Bijela kuća je objavila sopćenje nekoliko sati nakon što je Hosni Mubarak kazao da prenosi sve svoje ovlasti na potpredsjednika Omara Sulejmana, ali da ne podnosi ostavku, kako su se nadali Egipćani koji već 17 dana na ulicama osporavaju njegovu vlast.

"Previše Egipćana ne vjeruje u ozbiljnost vlade što se tiče stvarne tranzicije prema demokratiji, a vlada ima odgovornost da jasno govori Egipćanima i cijelom svijetu", dodao je Obama.

Američki predsjednik je ocijenio da "egipatska vlada treba da trasira vjerodostojan, konkretan i nedvosmislen put prema stvarnoj demokratiji, ali njeni članovi još nisu iskoristili tu priliku".

U istom saopćenju odlučnog tona Obama je također upozorio da vlasti u Kairu ne pribjegavaju nasilju.

"Sve strane treba da se suzdrže. Nasilje treba izbjegavati po svaku cijenu", založio se Obama i poručio kako je "imperativ da vlada na težnje svoga naroda ne odgovara represijom i brutalnostima. Treba slušati glas Egipćana", kazao je američki predsjednik.