Zbog nasilnog gušenja protesta
0

Obama pozvao Bashara al-Assada da ode s vlasti

FENA
Predsjednik SAD-a Barack Obama u četvrtak je prvi put otvoreno pozvao sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da napusti vlast zbog nasilnog gušenja antirežimskih demonstracija.

"Uporno smo govorili da predsjednik Assad mora predvoditi demokratsku tranziciju ili se ukloniti s puta. Za dobro sirijskog naroda, došlo je vrijeme da predsjednik Assad odstupi", ističe se u saopćenju američkog predsjednika Baracka Obame, prenose agencije.

Obama je napomenuo da budućnost Sirije mora odrediti njen narod, ali da mu predsjednik Assad stoji na putu, a, kako se navodi, njegovi pozivi na dijalog i reformu su "prazne priče", jer režim zatvara, muči i ubija svoj vlastiti narod.

"SAD neće i ne može nametnuti Siriji ovu tranziciju. Na sirijskom narodu je da izabere svoje lidere i čuli smo njihovu snažnu želju da ne bude stranog miješanja u njihov pokret. Ono što će SAD podržati je napor da Sirija za sve Sirijce postane demokratska, pravedna i inkluzivna država", dodaje se u saopćenju.

Obama je istakao da će SAD podržati takav ishod vršeći pritisak na Assada da se skloni s puta tranzicije i podržavajući univerzalna prava sirijskog naroda, zajedno s drugima u međunarodnoj zajednici.

U saopćenju se dodaje da je SAD svjestan da će biti potrebno vrijeme da sirijski narod dođe do pravde koju zaslužuje i da će biti još borbe i žrtvovanja.

"Jasno je da Assad vjeruje da može utišati glasove svog naroda pribjegavajući represivnoj taktici iz prošlosti, ali on griješi. Vrijeme je da sirijski narod odredi svoju vlastitu sudbinu i nastavit ćemo da stojimo čvrsto na njihovoj strani", istakao je Obama.

Obama je danas naredio uvođenje sankcija, odnosno zamrzavanje svih vrijednosti sirijske vlade pod američkom jurisdikcijom i zabranu transakcija sa sirijskom vladom.

Svrha toga poteza je povećati pritisak na Assada koji je vojskom i policijom napao demonstrante što traže prekid dugogodišnje autoritarne vladavine sirijskog predsjednika i njegova pokojnog oca Hafeza al-Assada.