Svijet
0

Obama pozvao Amerikance da slijede upozorenja za cunami

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da se SAD priprema za cunami, nakon razornog potresa u Čileu, te pozvao građane na Havajima, Američkoj Samoi i Guamu da slijede upute lokalnih vlasti.

Upozorenje najviše razine za cunami na snazi za Havaje, Američku Samou i Guam acifička područja nakon potresa snage 8,8 Richtera u središnjem Čileu.

"Pozivam građane da pozorno slušaju upute lokalnih vlasti, koje imaju punu potporu saveznih vlasti u pripremama za mogući cunami i otklanjanje njegovih posljedica", rekao je Obama u posebnoj izjavi za medije nakon konsultacija sa članovima vlade.

Obama je također pozvao stanovnike Zapadne obale SAD-a da se pripreme za mogućnost opasnih valova i morskih struja. Upozorenje niske razine opasnosti od cunamija dano je za obale Kalifornije i Aljaske, a kasnije je prošireno i na obale saveznih država Oregon i Washington.

Obama je kazao da je telefonski razgovarao sa čileanskom predsjednicom Bachellet te da je zajamčio pomoć SAD-a u otklanjanju posljedica tragedije.

"Prve indikacije govore da je stotine ljudskih života izgubljeno u Čileu i da su štete velike. U ime naroda SAD-a Michelle i ja izražavamo sućut čileanskom narodu", rekao je Obama.

Naglasio je da se SAD spreman sudjelovati u naporima za spašavanje i obnovu, dodajući kako SAD ima sredstva koja su spremna za upućivanje ako čileanska vlada to zatraži.

Sirene se u subotu oglašavaju svakih 30 minuta diljem Havaja, upozoravajući stanovništvo na cunami i pozivajući ga da se evakuira iz obalnih područja.

Ratna mornarica SAD je priopćila da je osam njezinih brodova, uključujući tri razarača, isplovilo iz havajske luke Pearl Harbour na otvoreno more, zbog opasnosti od cunamija.

Vlasti na pacifičkim otocima Američka Samoa i Samoa pozvale su građane da se evakuiraju iz naselje uz obalu na viša područja. Guverner Američke Samoe Aitofele Sunia pozvao je građane na evakuaciju, a policija države Samoa izdala je nacionalno upozorenje za evakuaciju.

U cunamiju izazvanom potresom snage 8,3 stupnja 29. septembra 2009., koji je podigao valove visoke 14 metara, na Američkoj Samoi su poginule 34 osobe, 183 na Samoi i devet na obližnjem otočju Tonga.

Plimni valovi izazvani čileanskim potresom očekuju se u roku od 24 sata i na obalama Azije, Australije i Novog Zelanda, prenijela je Hina.