SAD
0

Obama pozdravlja pobjedu Karzaija i traži "novo poglavlje"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pozdravio ponovni izbor afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, te pozvao na otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju zemalja, na borbu protiv korupcije i ozbiljnije napore na izgradnji afganistanske vojske.

"Naglasio sam da to treba biti tačka u kojoj ćemo početi pisati novo poglavlje temeljeno na poboljšanoj vladavini" zemljom, kazao je Obama govoreći novinarima u Bijeloj kući o telefonskoj čestitkci koju je uputio Karzaiju.

Obama je također kazao da je pozvao Karzaija na "puno ozbiljnije napore na iskorjenjivanju korupcije", kao i na "zajedničke napore na ubrzavanju obuke afganistanskih snaga sigurnosti".

Obamina poruka solidarnosti s Karzaijem, kojeg je Nezavisna izborna komisija (IEC) proglasila pobjednikom izbora nakon odustajanja protukandidata Abdulaha Abdulaha od drugog kruga 7. novembra, dolazi u vrijeme kada Bijele kuća razmatra odluku o slanju desetaka hiljada dodatnih američkih vojnika u Afganistan.

Bijela kuća je stala iza legitimiteta afganistanskog izbornog procesa, ističući da se Abdulah povukao iz političkih i osobnih razloga.

Suočen s nizom pitanja o vjerodostojnosti Karzaija kao partnera SAD-a nakon što su izbori za predsjednika odlučeni za 'zelenim stolom' a ne na biralištima, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je u ponedjeljak kako je očito da je "povlačenje Abdulaha njegova osobna, politička odluka vezana za drugi krug", podsjećajući da je u prvom krugu znatno zaostajao za Karzaijem i nakon uklanjanja nevažećih listića, odnosno da bi u drugom krugu vjerojatno bio poražen.

Abdulah je svoje povlačenje objasnio sumnjom u slobodne i poštene izbore u drugom krugu, ako će ih nadzirati izborna komisija umiješana u lažiranje prvog kruga 20. augusta.