Ispitivanja pokazuju
0

Obama povećava prednost

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da predsjednički kandidat Demokratske stranke Barack Obama povećava prednost koju ima nad konkurentom, republikancem Johnom McCainom. Prema tim anketama, Amerikance dvije sedmice prije izbora najviše brinu ekonomska pitanja.

Po podacima televizijskog kanala CNN, rezultati šest različitih anketa pokazuju da senator Obama vodi razlikom od sedam procenata, dok u anketi koju je proveo istraživački centar Pew anketirani daju prednost Obami nad McCainom u odnosu od 52 prema 38 procenata. Analitičari procjenjuju da su ti rezultati posljedica gubitka povjerenja u senatora McCaina i zabrinutosti stanjem američke ekonomije.

Obojica kandidata jučer su, inače, izborne kampanje vodili u saveznim državama u kojima je, prema sadašnjim procjenama, krajnji ishod glasanja neizvjestan.

McCain je imao susrete s građanima zapadne Pensilvanije, a tokom svojih istupa dovodio je u pitanje spremnost senatora Obame da SAD vodi u slučajevima međunarodnih kriznih situacija.

Senator Obama je na Floridi, uz ostalo, kritizirao McCainov plan o rješavanju tekuće ekonomske krize. Kada je u pitanju njegova kampanja, skupovi planirani za četvrtak i petak su otkazani da bi Obama mogao posjetiti teško bolesnu baku na Havajima, osobu koja je pomagala u njegovom odrastanju.

Kada su u pitanju finasijski apsekti, odnosno novac raspoloživ za provođenje kampanja oba kandidata, izbornom štabu senatora Obame na raspolaganju je mnogo više novca. U ovaj mjesec, oktobar, Obama je ušao sa fondom od 134 miliona dolara, a McCain sa svega 47 miliona.