SAD
0

Obama potpisao zakon o jednakim plaćama za žene

FENA
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je potpisao zakon kojim bi se ukinulo nejednako plaćanje žena i muškaraca za isti posao, što su pozdravile aktivistice sindikalnih i ženskih udruženja, pozvane tim povodom u Bijelu kuću.

Odlučivši da prvi zakon koji je potpisao u svom predsjedničkom mandatu bude "Zakon Lilly Ledbetter o poštenoj plaći", Obama je naglasio kako ukidanje nejednakosti u plaćama muškaraca i žena nije samo "žensko pitanje", već pitanje važno za sve radnike, javile su agencije.

Zakon će olakšati radnicima da tuže poslodavca kad otkriju da su u vezi plaća bili žrtve diskriminacije.

Nazvavši potpisivanje zakona "prekrasnim danom", Obama je rekao kako je to poruka da "nema građana drugog reda na radnim mjestima u SAD-u te da to nije samo nepošteno i nezakonito već i štetno kad se za isti posao plati nekomu manje zbog njegova spola, dobi, rase, etničke pripadnosti, vjere ili invalidnosti".

Uz Obamu je na potpisivanju zakona bila i Lilly Ledbetter (70), čije ime nosi zakon. Ona je radila u tvornici guma Goodyear u Alabami gotovo 20 godina, prije nego je otkrila da su joj plaća i doprinosi za mirovinu niži od muških kolega koji su radili isti posao.

Podnijela je tužbu, koju je Vrhovni sud 2007. odbacio kao neosnovanu nadglasavanjem 5-4, jer je prekoračila rok za podnošenje, koji je šest mjeseci od primanja prve takve diskriminacijske plaće.

Zakonom koji je potpisao Obama ispravlja se ta odluka Vrhovnog suda uvođenjem odredbe da radnici mogu tužiti poslodavca u roku od šest mjeseci nakon primanja zadnje diskriminacijske plaće.

Obama je u četvrtak rekao da je Ledbetter izgubila više od 200.000 dolara na plaći, a još više u izdvajanjima za mirovinu i socijalnu sigurnost "što i danas osjeća".

Zakon se neće primjenjivati unazad i ona neće moći tražiti nadoknadu tog novca, no izjavila je da je neobično ponosna što je njezina sudska borba pridonijela izmjeni zakona koja će pomoći drugima.

Ledbetter se u predsjedničkoj kampanji Baracka Obama pojavljivala u predizbornim TV oglasima kao simbol obespravljenosti na radnom mjestu, a govorila je i na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru.

Potpisivanju zakona prisustvovale su predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, državna tajnica Hillary Clinton, senatorice, kongresnice i druge državne dužnosnice, te čelnice sindikata i ženskih udruženja.