Svijet
10

Obama: Potcijenili smo opasnost od Islamske države

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD Barack Obama rekao je u televizijskom intervjuu emitiranom u nedjelju da se slaže s uvjerenjem obavještajnih zvaničnika da Amerika ne samo da je potcijenila opasnost od ekstremista koji su pravili organizaciju Islamska država (IDIL), već je i precijenila sposobnost i volju iračke armije da se bori.

Obama je u intervjuu za CBS upitan kako je Islamska država uspjela da zaposjedne tako velika prostranstva Sirije i Iraka, na šta je on kazao da su trupe SAD tokom američke okupacije Iraka uspjele da suzbiju borce Al Kaide uz pomoć sunitskih plemena, i ekstremisti su se povukli duboko u ilegalu.

"Za vrijeme haosa nastalog u sirijskom građanskom ratu, gdje su u osnovi ogromne teritorije ove države bile bez ikakve uprave, oni su došli u priliku da se rekonstituiraju i iskoriste prednosti tog haosa", rekao je Obama u emisiji "60 minuta".

Predsjednik SAD je nazvao Siriju "nultom zemljom" za džihadiste širom svijeta i ocjenio da je vojna sila neophodna da im se umanje kapaciteti, sasjeku finansije i eliminira priliv ljudstva iz inozemstva.

Obama je u ranijim izjavama minimizirao prijetnju Islamske države, poredeći ovu organizaciju, nastalu odvajanjem od Al Kaide, s prvom postavom srednjoškolskog košarkaškog tima.

Bijela kuća je u nekoliko današnjih emisija tvrdila da rat protiv Islamske države ne podrazumeva povratak američkih kopnenih trupa na Bliski istok. Međutim, predsjednik Predsjedničkog doma John Baner rekao je ABC-u da će kopnene trupe ipak biti potrebne.

Prema njegovim riječima, ako druge zemlje ne uskoče sa svojim kopnenim trupama, SAD "neće imati izbora" nego da vrate vojnike tamo.

"Imaju namjeru da nas pobiju, i ako ih mi ne uništimo prvi, platićemo cijenu za to", rekao je Baner, prvi među Republikancima u Predstavničkom domu američkog Senata.

Zamjenik predsjednikovog savjetnika za sigurnost Tony Blinken brzo je odbacio Banerove izjave u nastupu na televizijskoj mreži CBS.

"Nećemo ponavljati ono što smo radili. Stotine hiljade Amerikanaca u uniformama zaglibljenih na Bliskom istoku", to je baš ono što Al Kaida želi - rekao je Blinken. "To nećemo da uradimo".

Bijela kuća je saopćila da Obama ima ovlaštenje da odobri zračne udare po Iraku i Siriji, s čime se Baner složio, ali je također rekao da je Kongres taj koji takvu jednu odluku mora da odobri.

Blinken je, pak, izjavio da Obama postupa na osnovu predsjedničkih ovlaštenja koja je George Bush dobio još 2001. godine, ali je dodao: "Sasvim sigurno pozdravljamo to što Kongres iskazuje podršku".

Obama je rekao da je za pobjedu nad Islamskom državom potreban plan iz dva dijela, i da su na Bliskom istoku potrebna politička rješenja koja odgovaraju i sunitima i šiitima.

Prema njegovim riječima, sukobi dvije najveće muslimanske sekte su najvažniji uzrok sukoba u svijetu, prenosi Beta.