Svijet
11

Obama poslao tajno pismo iranskom vjerskom lideru

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama je prošlog mjeseca poslao "tajno" pismo vjerskom lideru Irana ajatolahu Aliju Hameneiju u kojem je naveo da je borba protiv IDIL-a zajednički interes obje zemlje.

Američki list Wall Street Journal piše da je Obama ovim potezom pokušao iranskog vjerskog vođu dobiti za saveznika u borbi protiv IDIL-a i smekšati njegov stav u vezi s pregovorima o spornom iranskom nuklearnom programu.

Isti izvor tvrdi da se u Obaminom pismu ističe da je svaka vrsta saradnje dviju zemalja u borbi protiv IDIL-a direktno uslovljena konačnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu koji bi najkasnije trebao biti postignut do 24. novembra.

Obamina uprava je u posljednjih nekoliko sedmica intenzivirala borbu protiv IDIL-a i drugih terorističkih i radikalnih grupa, ali je, uporedo s tim, imao i učestale kontakte s iranskim vlastima.

Američki mediji pišu da je ovo najmanje četvrto pismo koje je Obamina uprava "tajno" poslala iranskim liderima, ali da to radi tajno kako ne bi izazvala burne reakcije Izraela i određenih arapskih zemalja.