SAD
0

Obama položio vijenac na grob neznanog vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu, u povodu Dan veterana, položio vijenac na grob Neznanog vojnika na Nacionalnom vojnom groblju Arlington, u Virdžiniji, blizu Washingtona.

Prva je obitelj započela dan s doručkom za veterane i njihove obitelji u Bijeloj kući, prenijela je VoA.

Dan veterana obilježava se širom zemlje a u Evropi je današnji dan Dan sjećanja, odnosno Dan primirja, povodom godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata.

Britanska kraljica Elizabeta je u Londonu, na misi u Westminster Abbey, također odala počast vojnicima Ujedinjenog Kraljevstva poginulima u ratovima širom svijeta. Ova je komemoracija prva u posljednjih osam desetljeća koja je prošla bez ijednog britanskog veterana Prvoga svjetskog rata u publici.

Posljednja trojica koja su živjela u Britaniji su preminula ove godine, dok zadnji, izvjesni Claude Choules, kojem je 108 godina, živi u Perthu u Australiji.

Frank Woodruff Buckles iz Zapadne Virdžinije posljednji je Amerikanac koji se borio u Prvome svjetskom ratu. Ovaj je 108-godišnjak bio vozač ambulantnog vozila na ratištu u Francuskoj.

U Parizu su na Grob neznanog vojnika zajedno vijenac položili francuski premijer Nicholas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prva njemačka državnica prisutna na komemoracijama povodom Dana primirja u Francuskoj.