Svijet
0

Obama pobijedio u Mainu, smjena u štabu Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Barack Obama u nedjelju je nanio novi poraz Hillary Clinton, na demokratskim predizborima u državi Main na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, što je dovelo do smjene menadžera njezine kampanje.

Obama je osvojio 59 posto a Clinton 41 posto glasova na biračkim skupovima, tzv. "caucasima", koji su u 420 gradova i mjesta u Mejnu privukli rekordan broj demokrata, usprkos niskim temperaturama i vjetru.

Pred srednjom školom u Portlandu, najvećem gradu u Mainu, redovi birača s transparentima "Obama" i "Clinton", pružali su se duž tri bloka zgrada, u suprotnim smjerovima.

"Uvjeren sam da je on čelnik koji se rađa jednom u naraštaju", rekao je za agenciju AP Obamin pristalica Colin Johnson. "On je mlad i energičan, a Washingtonu i Bijeloj kući može koristiti malo svježeg zraka", rekao je Obamin pristalica Joe Lewis.

Obama je osvojio 15, a Clinton devet delegata za nacionalnu konvenciju u augustu, na kojoj će za predsjedničku nominaciju trebati 2.025 delegata.

Pobjedom u Mejnu Obama je upotpunio svoj najuspješniji vikend u dosadašnjoj kampanji, na kojem je u subotu osvojio države Nebrasca, Washington i Louisianu.

U ukupnom broju delegata i dalje vodi Clinton, koja je na predizborima 5. februara osvojila velike države, sa 1.135 prema 1.106 delegata, uključujući i zasebno izabrane stranačke i izborne dužnosnike, poznate kao "superdelegati", kojih će na konvenciji biti oko 800.

Nakon neočekivanog poraza u Mainu, Hillary Clinton u nedjelju je zamijenila menadžericu kampanje Patty Solis Doyle, svojom dugogodišnjom suradnicom Maggie Williams.

Istovremeno je iz njezinog štaba objavljeno kako je bivša prva dama SAD-a ove sedmice privatno posjetila Sjevernu Karolinu kako bi od bivšeg demokratskog kandidata Johna Edwardsa tražila da je podrži.

To je još jedan njezin pokušaj pariranja rastućoj političkoj i finansijskoj snazi Obamine kampanje, nakon što je prije "super utorka" 5. februara, posudila vlastitih pet miliona dolara svojoj kampanji, koju je suparnički tabor u januaru daleko nadmašio po prikupljenim donacijama, sa 32 miliona prema 13,5 miliona dolara.

Oba su štaba bila podjednako uspješna tokom 2007. godine, prikupivši po 100 miliona dolara. Početak ove godine ukazao je na slabost strategije Clinton da se oslanja na bogate donatore koji su limitirani najvećim iznosom donacije od 2.700 dolara, dok se Obama oslanja na stotine hiljada malih donacija od 50, 100 dolara, primljenih preko Interneta.

Idući demokratski predizbori, prenosi Hina, održavaju se u utorak 12. februara u Virginiju, Marylandu i Distriktu Columbija (Washington DC), gdje u anketama Obama dobija 53 a Clinton 37 posto glasova.