Novi izbori
0

Obama planira skupiti milijardu dolara za sljedeću predsjedničku kampanju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama saopćio je da je Saveznoj izbornoj komisiji poslao dokumente koji njegovoj kampanji za reizbor 2012. omogućavaju da počne prikupljati donacije od pristalica, a čelnici presjednikove kampanje procjenjuju da će do izbora 2012. godine prikupiti između 750 miliona i milijardu dolara.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak navodi se da je prvi donatorski skup Obama zakazao u Chicagu 14. aprila, a potom slijede skupovi u New Yorku i Los Angelesu.

Predsjednik Obama u izjavio je kazao je da se “zemlja bori za obranu ostvarenog napretka” te je pozvao pristalice da pomognu u oblikovanju kampanje koja će biti inovativnija nego bilo koja dosad.

"Ne slažem se u svemu s predsjednikom Obamom, ali ga poštujem i vjerujem mu“ - iz izjave ovog predsjednikova pristalice vidljivo je što će biti ključni dio Obamine taktike, izvještava VoA.

Njegov je cilj ponovno privući liberale, nakon što su oni protekle tri godine često kritizirali njegovu politiku. Drugi cilj je privući nezavisne glasače, koji su 2008. glasali za njega, ali su ga kasnije napustili jer su bili razočarani nizom njegovih poteza.

Do predsjednikova saopćenja o izbornoj kampanji dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je predsjednik usmjerio američke oružane snage na treći front, Libiju, te nekoliko dana nakon što je američka ekonomija pokazala još jedan znak oporavka, nižu stopu nezaposlenosti. U Demokratskoj stranci Barack Obama nema suparnika.

Republikanska stranka, kako se čini, imat će dosta muka da pronađe dobrog suparnika predsjedniku države. Dugačak je popis potencijalnih kandidata: Sarah Palin, Donald Trump, Michele Bachmann, Mike Huckabee, Newt Gingrich…

Trenutno 15-tak republikanaca razmišlja o kandidaturi, ali samo je njih nekoliko poduzelo početne korake u pravcu izborne kampanje za Bijelu kuću. To je otvorena utrka bez jasnog favorita. Barem ne u ovom trenutku.

Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa , takmičio se za Bijelu kuću i prije četiri godine, i on je možda najviše prisutan u javnosti. O predsjedniku Romney je nedavno rekao: "Čovjek koji nema iskustva u privatnom sektoru, koji ne zna kako se pregovara, koji nema iskustva ni kao čelnik, i koji se uči tokom svog predsjedničkog mandata. Eto to je Barack Obama.“

Osim što će morati odgovarati na ovakve napade, predsjednik Obama se sukobio s republikancima i oko usvajanja budžeta za tekuću godinu, a ta se situacija može okončati i privremenim prekidom rada vlade i državne uprave. Ako se to dogodi, onda to može postati jedno od ključnih pitanja na predsjedničkim izborima sljedeće godine, zaključuje VoA.