Svijet
0

Obama osudio "sve agresivniji "stav Rusije na istoku Ukrajine

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je u Washingtonu, tokom susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, osudio "sve agresivniji" stav Rusije na separatističkom istoku Ukrajine.

Obama je spomenuo "težak i važan" period za NATO.

"Imali smo priliku razgovarati o situaciji u Ukrajini i sve agresivnijem stavu koji je usvojila Rusija", rekao je Obama.

Obama i Stoltenberg su pozvali obje strane da poštuju sporazume Minsk-2, koji imaju cilj da okončaju oružani sukob između Kijeva i proruskih separatista u kojem je život izgubilo 6.200 osoba u nešto više od godinu dana, javlja agencija AFP.

Teško postignuti u februaru, ovi sporazumi su predvidjeli prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja da bi se stvorila tampon zona između zaraćenih strana, međutim, povremene borbe izbijaju redovno na istoku.

Okolina aerodroma Donjeck, koja je sad pod kontrolom pobunjenika nakon nekoliko mjeseci žestokih borbi, i dalje je žarište sukoba.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike na istoku i da je tamo rasporedila redovne trupe.

Moskva i dalje demantira bilo kakvu umiješanost u ovom sukobu, priznavajući da je prisustvo ruske strane "dobrovoljno" i da se bore na svoju ruku.