Američki predsjednički "ring"
27

FOTO / Obama oštro uzvratio u drugoj debati protiv Romneya

Klix.ba
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Druga debata između predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame i njegovog protivnika na predstojećim izborima, republikanskog kandidata Mitta Romneyja, je bila izrazito oštra.

Obama, za kojeg su mnogi smatrali da je izgubio prvu debatu, došao je mnogo bolje pripremljen, sa novim činjenicama o porezima, ekonomiji i vanjskoj politici.

Romney je odgovarao agresivno, a svog protivnika je optužio za mnoga neispunjena obećanja.

U borbi za drugi mandat, Obama je pokušao održati blagu prednost u devet saveznih država za koje se očekuje da će odlučiti konačnog pobjednika.

Oba kandidata su se šetala po dvorani u New Yorku i često su prekidali jedan drugog. Obama je bio mnogo samopouzdaniji nego tokom prve debate, ali i Romney je još jednom pokazao zašto se nalazi tu gdje jeste.

Obojica su bili veoma oštri kada je u pitanju politika vezana za energente. Romney je rekao da su se cijene goriva udvostručile otkako je Obama postao predsjednik. Obama je rekao da se to desilo zbog činjenice da je ekonomija bila u padu tokom 2009. godine, prenosi BBC.

Kako je debata odmicala, oba kandidata su se sve više obraćala srednjoj klasi američkog društva. Obama je rekao da je smanjio poreze za srednju klasu i male poslodavce tokom posljednje četiri godine. Međutim, dodao je da, ukoliko Amerika želi ozbiljno smanjiti svoj deficit, bogati će trebati plaćati malo više.

"Guverner Romney i njegovi saveznici u kongresu kao taoce drže 98 posto ljudi, jer žele porezne olakšice za dva posto ljudi", rekao je Obama.

Kada su ga upitali kako bi osigurao da žene imaju istu platu kao muškarci, Obama je optužio Romneyja za nepodržavanje zakona o istim platama, koji su predložili demokrate.

Obama je naveo da je pored smanjenja poreza za srednju klasu završio i rat u Iraku, napao vođe Al-Kaide i ubio Osamu bin Ladena, spasio automobilsku industriju i predstavio svoju reformu zdravstvenog osiguranja.

Romney je dodao da posljednje četiri godine nisu bile tako dobre kao što ih Obama pokušava prikazati.

Treća i posljednja debata će biti održana 22. oktobra na Floridi.