SAD
0

Obama oštro osudio ratoborne poteze Sjeverne Koreje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je oštro osudio nuklearnu probu i lansiranje projektila Sjeverne Koreje, kao "prijetnju miru i sigurnosti u svijetu i kršenje međunarodnog prava", te najavio odlučnu akciju SAD-a i međunarodne zajednice.

"Nuklearni program Sjeverne Koreje i program balističkih projektila velika su prijetnja miru i sigurnosti u svijetu i ja oštro osuđujem njihovu bespravnu akciju", rekao je Obama u izjavi za medije.

Sjevernokorejske akcije, po njegovim riječima, ugrožavaju narode sjeveroistočne Azije, drsko su kršenje međunarodnog prava i protivne su obvezama koje je preuzeo Pjongjang, prenosi Hina.

"SAD i međunarodna zajednica kao odgovor moraju poduzeti akciju. Put je jasan, Sjeverna Koreja ranije se obvezela prekinuti svoj nuklearni program, umjesto da poštuje tu obvezu, ona ju je odlučila ignorirati", kazao je Obama.

Naglasio je da su akcije Pjongjanga udarac rezolucijama Vijeća sigurnosti UN, te da Sjeverna Koreja njima produbljuje svoju izolaciju i poziva na jači međunarodni pritisak.

Američki je predsjednik naglasio da su Rusija i Kina, kao i američki saveznici Južna Koreja i Japan, u svojim današnjim reakcijama pokazali kako su došli do istog zaključka, da "Sjeverna Koreja prijetnjama i ilegalnim oružjem neće steći sigurnost i poštovanje".

Najavio je da će SAD u suradnji s prijateljima i saveznicima zaustaviti takvo ponašanje i udvostručiti napore za uspostavu strožeg međunarodnog režima neproliferacije, koji će sve zemlje morati poštovati.

"SAD neće oklijevati u odlučnosti da zaštiti svoj narod i mir i sigurnost u svijetu", zajamčio je Obama.

Zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen u ponedjeljak je također osudio najnovije provokativne poteze Sjeverne Koreje.

Istodobno američki stručnjaci upozoravaju da bi režim u Pjongjangu mogao biti na putu razvoja manje nuklearne bojne glave, prikladne za balističke projektile kojima raspolaže.

Pjongjang je u ponedjeljak priopćio da je uspješno izveo svoju drugu nuklearnu probu od 2006., te pokusno lansirao tri projektila. Neimenovani američki izvori naveli su da je riječ o projektilima zemlja-zrak dometa oko 130 km, izvijestio je The New York Times.

Seizmološke službe susjednih zemalja i SAD-a, zabilježile su potres magnitude 4.7 stupnjeva po Richteru na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, na području 70 km sjeverozapadno do grada Kiljua, gdje je izveden i prvi nuklearni pokus u listopadu 2006.

Stručnjaci u SAD procjenjuju da je snaga izvedene nuklearne eksplozije nešto iznad jednog kilotona, što je jače nego procijenjenih 0.8 kilotona 2006., dok ruski stručnjaci govore o snazi od 10 do 20 kilotona, a slično neslaganje u procjenema postojalo je i 2006., kada su Rusi govorili o snazi 10 do 15 kilotona.

Zapovjednik američkog združenog stožera general Mike Mullen upozorio je u ponedjeljak da komunistički režim u Pjongjangu predstavlja "sve ratoborniji" izazov.

"Stvarno je važno staviti naglasak na diplomatski put, koji je već uspostavljen", izjavio je Mullen, naglasivši da SAD ima više od 25.000 vojnika u Južnoj Koreji i vrlo čvrsta savezništva s Japanom i Južnom Korejom.

"Važno je da se o okviru šestostranih pregovora posvetimo ovom sve ratobornijem izazovu Sjeverne Koreje", kazao je Mullen.

Nova demonstracija nuklearne i raketne sposobnosti Pjongjanga izvedena je na početku posjeta Aziji posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Stephena Boswortha, koji je ponudio ponovnu uspostavu dijaloga. Bosworth u ponedjeljak treba doputovati u Seoul.

Stručnjak Istraživačkog instituta sveučilišta Massachussetts (MIT) Jim Wallsh izjavio je za CNN da je Sjeverna Koreja već jednom odustala od svog nuklearnog programa, ali se stanje pogoršalo nakon što je njezin čelnik Kim Jong Il pretrpio moždani udar u kolovozu 2008.

"Od tada su se stvari počele pogoršavati što je kulminiralo današnjom nuklearnom probom. Postavlja se pitanja motivacije, ako je to jačanje pozicije za pregovaračkim stolom, to je dobra vijest jer znači da se oni žele vratiti za pregovarački stol", rekao je Wallsh. No, ako je riječ o "unutarnjoj dinamici, pitanju smjene čelništva u zemlji", onda je to zabrinjavajući znak da se Pjongjang još dugo neće vratiti pregovorima, dodao je.

Admiral Mike Mullen u ponedjeljak je također upozorio i na opasnost od razvoja nuklearnog oružja u Iranu, koji navodno prima tehnološku pomoć od Sjeverne Koreje.

"Vjerujem da je Iran i dalje na putu razvoja nuklearnog oružja. Namjera predsjednika Obame da uspostavi dijalog s Iranom iznimno je važna. Nadam se da će taj sadašnji strateški pristup, uz zadržavanje svih opcija na stolu prema Iranu, donijeti napredak i da ćemo doći do točke da Iranci shvate kako bi posjedovanje nuklearnog oružja bilo destabilizirajuće za njih i ne bi bilo u interesu njihove nacionalne sigurnosti".

Mullen je u nedjelju izjavio da bi Iran do 2011. godine mogao razviti nuklearno oružje.