Svijet
0

Obama optužio Billa Clintona za lažne izjave

FENA
Američki predsjednički kandidat Barack Obama optužio je bivšeg predsjednika Billa Clintona da daje lažne izjave o njemu.

Obama je izjavio da je Clinton davao podršku svojoj supruzi Hillary - Obaminom glavnom suparniku za nominaciju demokrata - u obimu koji je "problematičan". On je izjavio da bi kampanja nakon toga mogla ići u pravcu direktne konfrontacije s bivšim predsjednikom.

Kritike su uslijedile nekoliko dana uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini.

Obama, kome je potrebna pobjeda u Južnoj Karoilini da ojača svoju kampanju nakon dva uzastopna poraza, izavio je ovo u programu TV mreže ABC "Good Morning America".

"Znate i sami da se bivši predsjednik, koga svi moramo žaliti, počeo zalagati za svoju suprugu u obimu koji smatram prilično problematičnim", izjavio je Obama.

"On nastavlja davati izjave koje nisu utemeljene - bez obzira da li je riječ o mojim ranijim komentarima kojima izražavam protivljenje iračkom ratu ili o našem pristupu organizaciji u Las Vegasu. To je postala navika, i jedna od stvari koju ćemo morati učiniti je da se direktno suočimo s Billom Clintonom zbog izjava koje nisu tačne", kazao je.

Clinton je nedavno izjavio da je Obaminma tvrdnja kako se konstantno protivio iračkom ratu od samog početka "bajka" i da su sindikalni zvaničnici Nevade koji podržavaju Obamu uskratili glasanje pristalicama Hillary Clinton.