Svijet
0

Obama odao počast policajcima koji su ubijeni snajperom u Dallasu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama stigao je u Dallas kako bi odao počast petorici policajca koji su ubijeni u snajperskom napadu.

Tokom svog govora u Morton H. Meyerson Symphony centru nasmijao je, ali i rasplako policijske službenike i porodicu ubijenih policajca.

"Ovdje smo da odamo počast, sjećamo se i bolujemo zbog gubitka Amerikanaca, patimo s njihovim porodicama i podržimo ovu zajednicu, molimo se za ranjene... Za muškarce i žene koji su služili ljudima Dallasa prošli četvrtak je bio kao i svaki drugi. Ustali su, brzo doručkovali, poljubili porodicu i otišli na posao. Ali vaš posao i posao policajaca širom svijeta nije kao posao ostalih. Kada obučete tu uniformu odgovarate pozivu koji u svakom momentu rizikuje vaš život. Oni su odgovorili na taj poziv i više ih nisu vidjeli", rekao je Obama.

Emotivno je govorio o porodicama policajaca koji su ubijeni, a posebno njihovoj djeci za koju je rekao da ne razumiju šta se desilo.

Ovo je 11. put da Obama negdje putuje u SAD-u zbog tragičnih posljedica pucnjave. Njegova posjeta događa se tokom rasnih tenzija širom zemlje koje su povećane nakon što su policajci ubili dva crnca Altona Sterlinga iz Louisiane i Philanda Castile iz Minnesote.

Ceremoniji prisustvuje i bivši predsjednik SAD-a George W. Bush. Ceremonija nije otvorena za javnost i održava se ispred gradske vijećnice.

"Niko od nas nije bio spreman na zasjedu mržnje i zlobe. Šok ovog zla još nije iščezao. Da bismo obnovili svoje jedinstvo moramo se sjetiti svojih vrijednosti. Nikada nas krv ili interes nisu držali zajedno. Nas povezuje duh i posvećenost zajedničkim idealima", rekao je Bush.

Foto: AFP
Foto: AFP

Obama i Bush će se susresti s porodicama ubijenih policajaca Brenta Thompsona (43), Lornea Ahrensa (48), Patricka Zamarripe (32), Michaela Krola (40) i Michaela Smitha (55).

Zastave na vladinim zgradama širom SAD-a danas su spuštene na pola koplja.