SAD
0

Obama odao počast Dorothy Height - simbolu borbe za prava crnaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je odao posljednju počast legendarnoj aktivistici za građanska prava crnaca u SAD-u dr. Dorothy Height, na misi zadušnici u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Height je umrla prošle sedmice u Washingtonu u dobi od 98 godina.

Govoreći o njezinom "nedvosmisleno pravednom radu", Obama je istakao doprinos Dorothy Height dugoj borbi za jednakost crnaca u SAD-u, od desegregacije američke ženske organizacije YWCA, postavljanja temelja za integraciju u državi Mississippi, financiranja siromašnih crnačkih farmera, do sudjelovanja u stvaranju strategije pokreta za građanska prava, zajedno s Martinom Lutherom Kingom i drugim crnačkim vođama.

Dr. Height, koja je 41 godinu predsjedavala Nacionalnim vijećem crnačkih žena (NCNW), po njegovim je riječima iznimno zaslužna za napredak u društvenom položaju Amerikanaca afričkog porijekla, koji je omogućio i njegov izbor za predsjednika SAD-a.

"Napredak koji je uslijedio, i u konačnici omogućio da Michelle i ja ovdje budemo kao predsjednik i prva dama, došao je polako", rekao je Obama.

"Taj je napredak došao iz kolektivnih napora više naraštaja Amerikanaca: propovjednika i pravnika, mislilaca i izvršitelja, muškaraca i žena poput Dorothy Height, koji su preuzeli na sebe, često uz veliki rizik, da promijene ovu zemlju nabolje", naglasio je.

Dr. Dorothy Height nagrađena je Predsjedničkom medaljom slobode 1994. i Kongresnom zlatnom medaljom 2004., najvišim civilnim odlikovanjima u SAD-u.

Uz predsjednika Obamu, na komemoraciji su bili članovi Kongresa, pastor Jesse Jackson, glumac Bill Cosby, državna tajnica Hillary Clinton, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, čelnik senatske većine Harry Reid i drugi uglednici.