SAD
0

Obama objavio paket pomoći za kućevlasnike

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama objavio je u srijedu pojedinosti plana o hipotekarnim stambenim zajmovima za koji kaže kako će omogućiti da devet miliona Amerikanaca zadrži svoje kuće ili stanove.

Američki predsjednik iznio je taj plan u Arizoni koja je posebno teško pogođena kućevlasničkom krizom.

Takozvani Kućevlasnički plan za stabilnost i pristupačnost bit će usredotočen na restrukturiranje hipotekarnih stambenih zajmova kako bi mjesečne otplate bile podnošljive za finansijski opterećene kućevlasnike.

U nekim slučajevima, vlada će finansijski sudjelovati u zajmovima koji su modificirani kako bi se izbjegla zapljena kuća.

Predsjednik je izjavio da će njegov plan olakšati položaj kućevlasnika koji trenutno ne mogu refinansirati kuće jer su one izgubile na vrijednosti.

Taj plan bi trebalo da pomogne obiteljima koje imaju zajmove s visokim kamatama koje ne mogu otplaćivati. Pomoći će se i kućevlasnicima kojima prijeti da u bliskoj budućnosti neće moći otplaćivati svoje hipotekarne zajmove.

Američki predsjednik je naglasio kako njegov plan neće pomagati spekulantima, nepoštenim zajmodavcima ili osobama koje su kupile kuće znajući da si to ne mogu priuštiti.

U srijedu su se pojavili i novi znaci da stambeni i industrijski sektor američkog gospodarstva i dalje pogađa recesija, prenijela je VoA. Ministarstvo trgovine je saopćilo da je broj početka izgradnje novih kuća u januaru pao na najnižu razinu u povijesti.

Građevinari su prošli mjesec počeli izgradnju novih kuća po godišnjoj stopi od 466 hiljada. To je za čak 17 posto manje negoli mjesec dana ranije i najniža je razina otkako se počela voditi ova statistika.

U istom izvještaju se kaže da je u januaru američka industrijska proizvodnja zabilježila pad od 1,8 posto, a da je za 10 posto manja u odnosu na januar prošle godine.