Pripreme za Kopenhagen
0

Obama objavio ciljeve ograničenja emisije plinova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio ključne detalje pregovaračke pozicije SAD-a za klimatsku konferenciju UN-a u Kopenhagenu u decembru, uključujući i privremeni cilj za ograničenje emisije stakleničkih plinova do 2020. "za 17 posto ispod nivoa iz 2005".

Bijela kuća je navela u saopćenju da će Obama taj cilj za 2020. staviti na pregovarački sto "u kontekstu ukupnog dogovora u Kopenhagenu, koji uključuje snažne doprinose Kine i drugih novih ekonomija" za ublažavanje klimatskih promjena.

Obamini ciljevi za ograničenje emisije su unutar raspona smanjenja od 20 do 17 posto, predviđenog u prijedlogu zakona o klimi koji je prihvaćen u Predstavničkom domu no za sada nema dovoljnu podršku u Senatu.

  • Taj privremeni cilj je u skladu s aktualnim zakonskim mjerama koje su u proceduri u oba doma Kongresa, te pokazuje značajan doprinos rješavanju problema koji je SAD predugo zanemarivao, ističe se u saopćenju, prenosi Hina.

Obama je usko sarađivao s Kongresom kako bi se zakoni o energiji i klimi prihvatili čim prije, dodaje Bijela kuća.

U srijedu je američka administracija objavila da će Obama sudjelovati na klimatskom samitu u Kopenhagenu, gdje će 9. decembra održati govor.

To će biti prvi puta da aktualni predsjednik SAD-a sudjeluje na godišnjoj konferenciji UN-a od 1992., kada je George H.W. Bush stariji, sudjelovao na konferenciji u Rio de Janeiru, gdje je pokrenut proces ograničavanja ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu, kako bi se ublažilo globalno zatopljenje i njegove posljedice na klimu.

Obamin govor vjerojatno će biti središnji događaj prve sedmice konferencije u Kopengahenu, koja traje od 7. do 18. decembra. Očekuje se da će Obama pozvati pregovarače na prihvaćanje pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma, koji bi trebao biti dovršen između juna i decembra 2010.

Sporazum iz Kopenhagena treba 2012. naslijediti Protokol iz Kyota, kojem ističe važenje. Činjenica da SAD, uz Kinu najveći svjetski zagađivač atmosfere, nikada nije ratificirala Protokol iz Kyota, iako ga je predsjednik Bill Clinton potpisao, bila je najveća slabost prvog globalnog režima kontrole emisije stakleničkih plinova koji je protokolom uspostavljen.

Američki mediji najavljuju da bi Kina mogla slijediti Obamin potez, te kako izvori u Pekingu potvrđuju da će kineski dužnosnici u petak objaviti svoje ciljeve za ograničenje emisije ugljičnog dioksida. Analitičari upoznati s raspravom u kineskoj vladi o tome pitanju, ocjenjuju da bi se moglo raditi o smanjenju emisije za 40 do 45 posto.

Na SAD-u i Kinu zajedno otpada oko 40 posto ukupne emisije plinova staklenika, čemu najviše pridonose termoelektrane na ugljen koje u SAD-u osiguravaju 50 posto električne energije, a u Kini čak 70 posto.

Obamina administracija objavila je u srijedu da će u američkoj delegaciji na konferenciji u Kopenhagenu biti ministri unutarnjih poslova, poljoprivrede, trgovine i energetike, te čelnici agencije za zaštitu okoliša EPA i Obamini savjetnici za energiju i klimu.