SAD
0

Obama obećao veću pomoć američkim Indijancima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak plemenskim vođama američkih Indijanaca da imaju prijatelja u Bijeloj kući, koji će nastojati da savezna vlada ovaj put odgovori njihovim potrebama. - Vi nećete biti zaboravljeni sve dok sam ja u Bijeloj kući, rekao je Obama na otvorenju cjelodnevne Konferencije plemenskih naroda, koja se u organizaciji Bijele kuće održava u ministarstvu unutarnjih poslova u Washingtonu. Obama bi trebao održati i završnu riječ na konferenciji.

Čelnici iz 564 plemena koje priznaje savezna vlada okupili su se na konferenciji na kojoj s najvišim vladinim dužnosnicima razgovaraju o ekonomskom razvoju i iskorištavanju nacionalnih bogatstava u rezervatima, o javnoj sigurnosti i stanogradnji, obrazovanju, zdravstvenoj brizi i zapošljavanju, javila je Hina.

Osim ministra unutarnjih poslova Kena Salazara na konferenciji sudjeluju i ministri poljoprivrede, trgovine, rada, zdravstva, energetike i obrazovanja.

Obama je u govoru rekao da je savezna vlada u prošlosti davala obećanja Indijancima, koja su uglavnom ostajala neispunjena. Obećao je da će njegova vlada to promijeniti.

  • Mi nećemo samo to formalno obaviti, odati priznanje jedni drugima, a onda smotati zastave i otići svaki svojim putom, rekao je Obama.

Obama je zatražio od vladinih ministarstava da izrade detaljne planove za poboljšanje odnosa vlade i plemenskih zajednica. Također je imenovao Kimberly Teehee, iz plemena Cherokee, za političku savjetnicu za odnose s Indijancima u Vijeću za unutarnju politiku Bijele kuće.

Godišnje održavanje indijanske plemenske konferencije u organizaciji Bijele kuće Obama je obećao u predizbornoj kampanji. Skup koji je u Washingtonu okupio rekordan broj plemenskih vođa iz svih krajeva SAD-a, održava se u novembru, koji je proglašen mjesecom kulture američkih Indijanaca.

Tokom kampanje za predsjedničke izbore u maju 2008. Barack Obama posjetio je rezervat Indijanaca iz plemena Vrana (Crow) u Montani.

U skladu s plemenskim običajima, Obama je posvojen kao počasni član jedne obitelji Vrana, dobivši i njihovo obiteljsko ime "Barack Crni Orao".

Njegovi posvojenici Sunny i Mary Crni Orao bili su uz njega na predizbornim skupovima u Montani, a pozvani su i na konferenciju u Washington.

Obama je dobio i počasno indijansko ime "Awe Kooda bilaxpak Kuuxshish" što znači "Onaj koji pomaže ljudima diljem zemlje".

Po navodima Bijele kuće, za poboljšanje stanja u rezervatima već je izdvojen znatan novac. Tri milijarde dolara iz paketa ekonomskih poticaja otišlo je indijanskim rezervatima, a 17 milijarda iz proračuna u fiskalnoj godini 2010. izdvojeno je za programe Ureda za Indijance i za Indijansku zdravstvenu službu.

Po najnovijem popisu iz 2003. u SAD živi oko 2,8 miliona Indijanaca, od toga više od trećine u Kaliforniji, Arizoni i Oklahomi. Rezervati u kojima je većina njih nastanjena obuhvataju površinu od 225.000 kilometara četvornih.