Svijet
38

Obama: Nuklearni teroristički napad bi promijenio svijet, "luđaci" žele ubiti što više ljudi

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Teroristi prijete nuklearnim napadom, koji je realna mogućnost, a takav napad bi promijenio svijet, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

Svijet pravi konkretne korake kako bi se spriječio teroristički nuklearni napad, istakao je Obama na Nuklearnom sigurnosnom samitu u Washingtonu. Teroristička grupa IDIL bi mogla doći u posjed nuklearnog oružja, što je jedna od najvećih prijetnji globalnoj sigurnosti, dodao je američki predsjednik.

Na samitu u Washingtonu su bili pristutni predstavnici više od 50 zemalja. Svjetski lideri su se okupili i izrazili bojazan zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje, kao i zbog izostanka ruskih predstavnika.

Obama je izrazio zabrinutost jer Rusija jača svoju vojsku uprkos restrikcijama koje se tiču nnklearnog oružja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je odbio doći na samit, a pakistanski premijer Nawaz Sharif je otkazao put nakon smrtonosnih bombardovanja u Lahoreu. Obje zemlje posjeduju nuklearno oružje.

Ipak, Obama je rekao da je u svijetu napravljen napredak kada je riječ o uklanjanju nuklearnog mateijala. Južna Amerika je to već postigla, a Centralna Evropa i Jugoistočna Azija će svoje obaveze ispuniti do kraja ove godine.

"Zajedno smo uklonili najopasnije materijale na svijetu iz nuklearnih postrojenja", izjavio je Obama.

Osvrnuo se i na mogućnost da IDIL dođe u posjed nuklearnog oružja.

"Nema sumnje da bi, ukoliko bi došli do nuklearnog oružja, 'luđaci' učinili sve kako bi ubili što više ljudi. Jedina i najefikasnija odbrana od nuklearnog terorizma je potpuno osigurati ovaj materijal kako ne bi pao u pogrešne ruke", kazao je Obama.

Obama je govorio o svom nuklearnom dogovoru s Iranom, koji su kritikovali republikanci i druge grupe zbog ukidanja sankcija.

"Ovo je uspješna diplomatija, pa se nadam da ćemo je moći upotrebljavati i u ubudućnosti. Dok god Iran poštuje svoj dio dogovora, mi moramo poštovati svoj", riječi su američkog predsjednika.