Danas sahrane prvih Lanzinih žrtava
46

Obama: Nismo učinili dovoljno da zaštitimo našu djecu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Newtownu, malom gradiću u Connecticutu, koji je u petak zadesila nezapamćena tragedija kada je 20-godišnji Adam Lanza počinio jedan od najgorih pokolja u povijesti SAD, hladnokrvno ubivši 26 ljudi, danas će biti sahranjene prve žrtve.

U međuvremenu, škole širom zemlje će ponovo otvoriti svoja vrata zbunjenoj i preplašenoj djeci koja se pitaju zašto se to dogodio i jesu li u opasnosti.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u svom govoru na bdijenju u Newtownu u nedjelju navečer kazao kako zemlja nije učinila dovoljno da zaštiti živote svoje djece te je obećao da će u idućim danima poduzeti mjere za smanjenje nasilja u zemlji.

"Ovo se više ne može tolerirati. Ovakve tragedije moraju prestati, a kako bi prestale, moramo se promijeniti", rekao je Obama.

No, prije tih promjena, brojne porodice žrtava će tugovati i tražiti načine da zaliječe bol. U poslijepodnevnim satima će biti sahranjeni Noah Pozner i Jack Pinto.

Noah je bio najmlađa žrtva, prošli mjesec je napunio šest godina. Oni koji su ga poznavali, opisuju ga kao znatiželjnog i, za svoju dob, zrelog dječaka.

I Jack je imao samo šest godina. Volio je sport i bavio se hrvanjem. I ostale žrtve pomahnitalog Adama Lanze su mahom bila djeca između šest i deset godina, piše Reuters. Ubio je i direktoricu škole Sandy Hook, psihologa i još četiri nastavnika.

Obama je na bdijenju kazao da država mora snositi odgovornost za ovu tragediju.

"Briga za djecu je naš prvi zadatak. Ako to ne uradimo kako treba, nećemo uraditi ništa drugo", kazao je Obama.

Okupljeni na bdijenju i ekumenskoj molitvi u školskoj dvorani su plakali kada je Obama čitao imena dvadesetero djece i šestero odraslih koji su poginuli u suludoj pucnjavi.

Dok se sahranjuju prve žrtve Adama Lanze, na vidjelo izlaze novi detalji o ovom poremećenom momku. Nakon što je ubio svoju majku, u školu, koju je i sam pohađao, je ušao nasilno.

Policija je saopćila kako je bio naoružan sa stotinama metaka za pušku Bushmaster AR 15 i dva pištolja. U automobilu je imao jš jedan pištolj. Istrađitelji još uvijek ispituju forenzičke dokaze i "češljaju" mjesto zločina, što će potrajati još nekoliko sedmica.